Antalya'da Resort Turizm Kongresi'ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmcilere seslendi. Antalya'nın Botanik Expo 2016'ya ev sahipliği yapacağını, İzmir'in de Dünya Exposu'na aday olduğunu belirten Bakan Günay, İzmir'in adaylık sürecine ilişkin kaygıları olduğunu söyledi. Bakan Günay, "2013'ün kasımında karara bağlanacak. Biraz daha işimiz zor bu sefer. Çünkü bizim coğrafyamızdan oy kemirecek olan rakip ülkeler var. Birinci ve ikinci turu eğer bir kazaya uğramadan aşarsak, İzmir'in coğrafya, tarih olarak bütün potansiyeli ile Dünya Exposu'na uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.

Mart ayında denize girmeye başladığını belirten Ertuğrul Günay, deniz sezonunu yarın Demre İlçesi'nde kapatacağını ifade etti.

'EVSİZLERE BAKMAK ZORUNDA KALDIK'

Bu yıl turizmde sıkıntılı bir yıl yaşadığını anlatan Bakan Günay, son bir yılda Güneydoğu'ya kilitlenildiğini kaydetti. Günay, şunları söyledi:

"Arap Baharı bize ne yazık ki sonbahar gibi yansıdı. Güneydoğu Anadolu ve o coğrafyada kilitlendik. Oradan turist gelmediği gibi evsizlere yurtsuzlara bakmak zorunda kaldık, bir ekonomik yüke dönüştü bizim için. Bir insanlık görevi yapmaya çalışıyoruz şu anda ve umuyoruz ki yakın bir zamanda komşularımızla, bütün coğrafyamıza, dünyaya barış gelir. Çünkü barışı için çalışan bin sektörüz ve barışın içinde ancak varolabileceğimizi biliyoruz. Balık nasıl susuz yaşayamaz ise bizde barış olmadan yaşamayız. Ama coğrafyada 1.5 milyonluk kitle orada kilitlenmiş durumda."

Turizm gelirinin hep tartışılır olduğunu belirten Bakan Ertuğrul Günay, 2013'ten itibaren turizm sektörünün daha doğru bir hesaplama yöntemine kavuşacağını inandığını söyledi.

'BÜTÇEDEN HAK ETTİĞİMİZİ ALMIYORUZ'

Bakan Günay, bakanlığın bütçesine ilişkin serzenişte bulundu. Günay, "Her yerde söylüyorum burada basının önünde de söylüyorum Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeden hak ettiği payı almıyor ne yazık ki. Bir yandan dünyaya turizm tanıtımı yapmaya çalışıyor, bir yandan turizm altyapısını iyileştirme çalışıyoruz, Antalya sahillerinden Kars'ın Trabzon'un yaylasına kadar, çeşitli yeni projeler hayata geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANLARINA KIZDI

Bakan Günay, konuşması sırasında salonda hiç belediye başkanını olmamasına da büyük tepki gösterdi. Sadece bir belediye başkanının bir gün sonra birlikte bir programı olduğundan 'hoşgeldin' demek için geldiğini belirten Günay, "Salonda belediye başkanı var mı?" diye sordu. Bakan Günay, ses çıkmaması üzerine şu tepkiyi gösterdi:

“Antalya'da salonda belediye başkanı olmaması olabilir mi? Neyi konuşuyoruz biz? Antalya'nın vizyonunu konuşuyoruz, Antalya ekonomisinin en önemli alanını konuşuyoruz. Antalya'nın yerel hayatını yönetecek arkadaşlarımızın hiçbirisi lütfedip şuraya gelmiyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Turizmi sadece otelciler mi seyahat acentaları mı, rehberler mi, bakanlık mı yapacak? Burada ilin valisi var. Hiçbir belediye başkanının ilin valisinin işinden daha çok işi olduğunu zannetmiyorum. İlin valisi saatlerce burada izliyor, konuşuyor, not alıyorsa, o yerel yönetici arkadaşım da bunu alacak."

Aralık ayında ABD'den kaçırılan mozaik panonun getirileceğini, daha heyecan verici olan kanatlı deniz atı broşunun da Almanya'dan geleceğini açıklayan Bakan Günay, onunla ilgili prosedürün tamamlamaya çalışıldığını ve ayrıntıları sonra paylaşacağını söyledi.

İstanbul'da turistten yatak parası alınması yönündeki iddiaları yanıtlayan Günay, "Öyle bir şey yok, bir arkadaşımızın yazdığı makaleden, haber oluştu. Öyle bir çalışmamız şu an yok" dedi.