Alman tur operatörlerinden Schauinsland Genel Müdürü Gerald Kassner, 'Tur Operatörü Gözüyle Alman Pazarı' başlıklı konuşmasında, dünyada turizm sektörünün hızla değiştiğini, 20 yıl öncesine göre tatile çıkan tüketicinin hem daha az parası olduğunu, buna karşılık çok daha fazla hizmet istediğini anlattı. Kassner, tatilcinin internet sayesinde daha fazla sayıda alternatif tatil ürününe ulaşabildiğini, önceden tatilini katalogdan seçen tatilcinin internette yapılan otel yorumlarından etkilenerek, tatil tercihini ortaya koyduğunu söyledi. Gerald Kassner, tatilini Türkiye'de geçirmeyi tercih eden tüketicilere kaliteli hizmet verildiğini, ancak henüz tam olarak istenilen yere gelinemediğini belirtti.

Bir aile şirketi olarak ciro bakımından Almanya'daki tur operatörleri arasında 7'nci sırada olduklarını anlatan Gerald Kassner, 2006'da tüm müşterilerinin ancak yüzde 10'unun Türkiye'de tatil yaptığını, 2012'de ise toplam müşterilerinin yüzde 25'inin tatilini Türkiye'de geçirdiğini açıkladı.

2013 sezonu için ilk kez ayrı bir Türkiye kataloğu hazırladıklarına işaret eden Gerald Kassner, gelecek yıl Türkiye'ye 300 bin turist getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Sözlerine, "Türkiye niye bu kadar başarılı ve cazip? Nedir Türkiye'yi bu kadar özel kılan" sorularıyla devam eden Gerald Kassner, "Türkiye en modern otellere ve en güzel plajlara sahip. İyi bir hizmet kalitesi ve nazik bir otel personeli var. Kültür mirasınız çok etkileyici. Hizmet ve fiyat dengesi iyi. Türk mutfağına herkes Almanya'da bayılıyor" diye konuştu.

Gerald Kassner, Türkiye'de fiyat- hizmet dengesinin devam etmesini ve altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesini istedi.

TURİZME 12 YIL VADELİ KREDİ

'Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Bankacılık ve Turizm' konusunda görüşlerini dile getiren Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise turizmin en önemli ihtiyaçlarından birinin finansman olduğunun altını çizerek, BDDK'nın verilerine göre turizm finansmanında başı çeken 5 bankadan birisi olduklarını vurguladı. Antalya'daki turizm kredilerinde yüzde 17.5'lik bir payları olduğuna değinen Ateş, turizm sektöründeki toplam kredi miktarının 21 milyar, Denizbank'ın payının ise 2.4 milyar TL olduğunu, sene sonuna kadar verdikleri turizm kredilerinin 3 milyar TL'yi bulacağını açıkladı.

Hakan Ateş, turizmde başta arazi fiyatları olmak üzere yatırım bedellerinin pahalandığını dile getirdi. Ateş, "Bu nedenle artık turizm sektörüne yatırım kredilerini 3 yılı geri ödemsiz olmak üzere 8- 12 yıl vadesine çıkarıyoruz. Faiz oranlarını da daha cazip hale getireceğiz. Böylece ülkemizin en çok turizm kredisi veren bankası olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin turizmdeki başarısından da söz eden Hakan Ateş, turist sayısının sürekli artmasına karşılık, toplam turizm gelirlerinde aynı oranda artış yaşanmadığını, bunun da kişi başına turist harcamasının düşmesinden kaynaklandığını belirtti.

Türkiye'nin başağrısı durumundaki cari açığın azaltılmasında en önemli sektörün turizm olduğuna işaret eden Hakan Ateş, "Eğer turist başına harcama 1500 doların üzerinde olsaydı, şu anda yüzde 7'nin üzerinde olan cari açığımız, yüzde 5.1 olurdu. Türkiye'ye İspanya kadar, yani 60 milyon turist gelseydi, cari açığımız yüzde 3.2 düzeyine inerdi" dedi.

Türkiye'nin turizm sektöründe her yıl yüzde 7 civarında büyüyeceğinin öngörüldüğüne değinen Hakan Ateş, 680 bin olan yatak kapasitesinin 2023 yılında 1.5 milyona yükseleceğini, turist başına harcamanın da 941 dolardan 1300 dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Turist sayısının da her yıl yüzde 7 oranında artarak 2023'te 63 milyona yükselebileceğine işaret eden Ateş, sözlerini "Bunların hiç biri hayal değil kanaatimce. Bu nedenle bankacılık turizm sektörünü destekliyor. Turizm sektörüne yönelik krediler artıyor. Türkiye'nin turizmde önü açık" diyerek tamamladı.