Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) yayını Resort Turizm ve Seyahat Endüstri Dergisi'nce ikincisi düzenlenen Resort Turizm Kongresi, Antalya'daki Lara Barut Hotel'de başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımı ile 'Geleceğin Turizmi Turizmin Geleceği' başlığı altında başlayan kongre iki gün sürecek.

Kongrenin açılışını yapan Resort Dergisi imtiyaz sahibi ve AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye'nin turizm sektöründe bulunduğu alanın gurur verici olduğunu kaydetti. Türk turizm sektörünün her kesiminde çok önemli deneyimler elde edildiğini belirten Sururi Çorabatır, çetin rekabet koşullarının hüküm sürdürdüğü turizm sektöründe başarılı olmanın yolu olarak planlı ilerlemeyi gösterdi.

Turizmde dünyanın en önemli ve hızlı gelişen ülkesi durumunda olduğumuzu açıklayan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mevcut pazarların korunması, geliştirilmesi ve yeni pazarlar yaratılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüğünü ve sektörün de bu süreçte çok önemli rol aldığını anlattı.

2012'nin olumsuzluklarla başlayan bir yıl olmasına karşın, yılın kayıpsız hatta artışla kapatılacağını belirten Ayık, en önemli iki pazar Almanya ve Rusya'da kayıp yaşanmadığını söyledi.

İSTANBUL VE THY'NİN ÖNEMİ

İstanbul ve THY için ayrı başlıklar açılması gerektiğini vurgulayan Osman Ayık, İstanbul'daki gelişmelerin sevindirici olduğunu ve etkilerinin tüm Türkiye'ye yayılacağını, aynı şekilde THY'nin de oluşturacağı yeni hatlarla bugüne kadar olduğu gibi yarattığı etkilerin devam ettirilmesini beklediklerini söyledi.

ORTAK AKIL ÇALIŞMALARI

Açılış programında son konuşmayı yapan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, sektöre ilişkin uyarı ve taleplerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve sektör temsilcileri ile paylaştı. Altıparmak, turizmin artık birçok ülke gibi Türkiye'nin de vazgeçilmez endüstrileri arasında olduğunu söyledi. Türk turizminin amiral gemisi Antalya'da turizmin 12 aya yayılması konusunda ortak akıl çalışmaları yürütüldüğünü ve sektörün gelişimine ilişkin tüm süreçlerde birlikte hareket edilmesi çağrısında bulunan Vali Altıparmak, mağaralar, yaylalar, sağlık ve kongre turizmlerinin çalışması yapılan önemli başlıklardan olduğunu kaydetti.

YATAK ARTIŞI PLANLANMALI

Antalya'da ciddi yatak kapasitesi olduğunu ve her geçen gün arttığını dile getiren Vali Altıparmak, her yıl 15- 20 bin yatak artışı yaşandığını ve bunun planlanması gerektiğini söyledi. Hem Türkiye hem de Antalya turizmi açısından bu durumun önemli olduğunu belirten Altıparmak, "İtibarımızı koruyamaz isek başkaları tarafından bu boşluk kullanılır ve kendimizi koruyamayız. Kaliteyi korumak ve tedbirleri almak zorundayız" dedi.

'YÖNETİM VALİLİKLERDE OLSUN'

Şelaleler, milli parklar gibi alanların işletme mantığının kesinlikle değişmesi gerektiğini dile getiren Altıparmak, bu konuda da şunları söyledi:

"Buralardan artık para kazanmayı düşünmemeliyiz. İtibar alanlarımız, kamu ve STÖ'ler eliyle yönetilebilir. Bir Manavgat Şelalesi, bir Düden Şelalesi'nde vatandaşın 'verdiğimiz para birilerinin cebine gidiyor' diye düşünmemesi lazım, 'buranın gelişimi, korunması için kullanılıyor' şeklinde düşünülmelidir. Buralarda yetkinin valiliklere devredilmesi ve tek elden yönetimi lazım. Çünkü sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı değil 4- 5 bakanlığı birden ilgilendiriyor."