Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir tarafından yönetilen panele, Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ'un yanı sıra Bremen Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü öğretim üyesi Dr. Volkan Altınbaş, DEÜ İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Günlü ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz konuşmacı olarak katıldı.

AB üyeliği konusunda toplumdaki hevesin birtakım sorunlar nedeniyle büyük oranda kırıldığını söyleyen Ertuğ, "AB, Merkel ve Sarkozy'den ibaret değil. Onlar gelip geçici kişiler. Unutulmamalı ki Türkiye'nin üyelik sürecinde bu noktaya kadar gelebilmesinin önünü açanlar da Alman Şansölyesi ve Fransız Cumhurbaşkanı idi. AB'ye girmek ya da girmemek önemli değil, çünkü Türkiye zaten Avrupalı" dedi.

AB ülkelerinin dünyanın en büyük turizm potansiyeli olduğunu ve nüfusun giderek yaşlandığını vurgulayan Ertuğ, Türkiye'nin sağlık turizmine daha fazla yatırım yaparak bu alanda turizm faaliyetlerini destekleyebileceğini söyledi. Türkiye'ye gelen turist sayısının 2023 yılında 100 milyona ulaşabileceğini anlatan Ertuğ, "Bunun için ekstradan yapılaşmaya gerek yok. Yeteri kadar beş yıldızlı büyük binalar var. İspanya'nın düştüğü hataya düşmeyip, kaliteli ama pahalı küçük tesislerle turist çekilebilir" diye konuştu. Turizm sektörünün AB üyeliği sürecinde en sorunsuz sektör olduğunu sözlerine ekleyen Ertuğ, AB'nin kalite marka sertifikası aracılığı ile turist sayısının arttırılabileceğini, bunun için AB'ye üye olmak gerekmediğini dile getirdi.

Türkiye'nin turizmde kısa sürede büyük başarılar elde ettiğini anlatan Bremen Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü öğretim üyesi Dr. Volkan Altınbaş ise hükümetin vizyonu çerçevesinde 2023 yılında 63 milyon turist ve 86 milyar dolar gelir hedeflendiğini hatırlatarak, "Bu rakamlara nasıl ulaşıldı, bu tahmini yapanlar AB sürecini ne kadar dikkate aldı bilmiyorum. Ancak tahmin yapılırken AB sürecinin iyi dikkate alınması gerekirdi. Çünkü Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 60'ı AB ülkelerinin vatandaşlarından oluşuyor" dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz de Türk turizmin yapılan yatırım ve tanımlarla dünyada çok önemli noktaya geldiğini, Antalya ile başlayan planlamanın turizmi Antalya ile özdeşleştirdiğini, ancak diğer bölgeler için de farklı planlamalarla atılımın sürdürüldüğünü anlattı. Ediz, "Doğaya ve çevreye uyumlu tesisler, termal kaynakların kullanımı ile sağlık turizmine yönelik planlamalar yapılıyor" diye konuştu. Ediz, İzmir'in de yatak kapasitesi ve gelen turist sayısıyla Türk turizminin yüzde 4'lük diliminde yer aldığını ifade ederek, kentin potansiyeli ve yatak kapasitesinin artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.



TG(AÖ/SS)