Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, otellerin belirledikleri bir gün her şey dahil sistemini kaldırarak, turistin otelden çıkmasının sağlanabileceğini söyledi. Ayhan, “Bazı ülkelerde ’Off Day’ günleri var. O gün otelde konaklayanlar yemek ve diğer ihtiyaçları için çarşıya çıkmak zorunda kalıyor. Bu sistem bizde de uygulanabilir. Belirlenen gün otel personeli izin yapar, tesis bir gün düşük maliyetle çalışır, çarşı esnafı ise kazanır. O güne bizde de ’Oh De’ günü denilebilir” dedi.

ÇOCUKLU TURİSTLER İSTEMEZ

Kuşadası Turizm Derneği Başkanı Bülent İlbahar, önerilen sistemi aile olarak gelen turistlerin tercih etmeyeceğini, buna karşın denenebilir bir fikir olduğunu söyledi. İlbahar, “Öneri cazip olabilir olmayabilir de. Gelen turistlerin çok büyük bölümü her şey dahil için geliyor. Çocuklu aileler bunu tercih etmez. Bir ailenin çarşıda masrafı çok yüksek olabilir. Ancak yaşlı turistler ve özellikle Hollandalılar, Belçikalılar gibi turistler artık oda kahvaltıya gelmeye başladı. Yaşlılar otele kapanmayı sevmiyor. Haftanın bir günü denenebilir. O günü otel belirleyecek ve tüm misafirlerine uygulayacak. Kimse sabahın köründe kahvaltı için dışarı çıkmaz, kahvaltı sonrası olabilir. Her gün 40 euro olan otel belirlenen gün 30 euro olur. Bir ülkeye denemekte fayda var”dedi.

SADECE OTELCİ İLE OLMAZ

Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Tacettin Özden önerilen sistemin sadece otelcilerin fedakarlığı üzerine kurulduğunu belirterek, önerinin her yönüyle tartışılması gerektiğini söyledi. Özden, “Bu iş sadece otelcinin evet veya hayır demesiyle olacak şey değil. Geniş katılımlı, esnafı, otelcisi, tur operatörü, sektör temsilcilerinin hep birlikte tartışması gereken bir süreçle belirlenebilir. Bunun nasıl olacağının, uygulanabilirliğinin altının iyi doldurulması gerekir. Bu süreçlerden sonra bir yere varılır. Sadece otelcinin inisiyatifi ile olacak şey değil” dedi.

ÇARŞI ESNAFI DA DAHİL OLMALI

Bazı turizmciler de çarşı esnafının tanıtım, fuarlar, turistin getirilmesi gibi konularda hiçbir katkıda bulunmadığını, elini taşın altına koymadığını savunarak, “Çarşı esnafı, lokantacısı, dericisi, halıcısı, turistik eşya satıcısı otelciler, tur operatörleri gibi tanıtıma katkı yapar, daha fazla turistin gelmesini sağlarsa olur. Yoksa tüm yükü çeken, ekonomik sıkıntıları üstlenen otelci neden esnaf için bir günlük kazancından vazgeçsin ki” dedi.