Osman Ayık, Suriye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait keşif uçağını düşürmesiyle başlayan krizi, hükümetin şu ana kadar temkinli bir politikayla yönettiğini söyledi. Hükümetin bu tutumunun sektörde sakinleştirici unsur olarak işlev gördüğünü kaydeden Başkan Ayık, turizmin bir barış projesi olduğunun altını çizdi. Seyahat edenlerin güvensiz ve sorunlu ortamlardan kaçınma tutumu içinde olduklarını anlatan TÜROFED Başkanı Ayık, "Tatil sezonu en yoğun dönemden geçiyor. Sektörde rakamların zirveye doğru tırmandığı, pik rakamlara ulaşıldığı bir dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz durumun yaratacağı kayıp büyük olur. Savaş sadece bizim açımızdan değil, sanıyorum herkes için sevimsiz bir kelime" uyarısında bulundu.

'REZERVASYON İPTALİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Kriz karşısında ısrarla arkasında durulacak sağduyulu tavrın olası endişeleri yok edeceğini, bu açıdan böylesine bir yaklaşımın tüm argümanlarıyla ortaya koyulması gerektiğine inandığını kaydeden Başkan Ayık şunları söyledi:

"Şu an için konuşursak, turizm sektöründe her şey rutin seyrinde, olması gerektiği gibi devam ediyor. İki ülke arasında ortaya çıkan kriz nedeniyle yaşanan rezervasyon iptalleri, ya da otellerde konaklayan turistler için herhangi bir endişe, kaygılı bir bekleyiş şeklinde ifade edebileceğimiz bir durum söz konusu değil."

'İRAN VE SURİYELİ TURİSTTE CİDDİ DÜŞÜŞ'

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı verilerine göre İran ve Suriyeli turist sayısında ciddi düşüş yaşandı. İran'dan gelen ziyaretçi sayısında 2011 yılının aynı dönemine oranla düşüş yüzde 41.23 olurken, Suriye'den gelen turist sayısı yüzde 33.10 kan kaybetti. Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Almanya, Rusya ve İngiltere ilk üçteki yerlerine korurken Türkiye genelinde Rusya pazarında yılın ilk 5 ayı sonunda daralma, bir önceki yıla oranla yüzde 6.72 olarak gerçekleşti.

SİYASİ DEĞİL EKONOMİK

Rakamları değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Suriri Çorabatır, yaşanan düşüşün siyasi krizlerden çok, ülkelerin içinde bulunduğu ekonomik durumla ilişkili olduğunu söyledi. Geçen yıl Akdeniz Çanağı'nda 'Arap Baharı' olarak isimlendiren sürecin Türkiye'yi bölgede tercih edilen ülke konumuna taşıdığını kaydeden Başkan Çorabatır, "Bu eğilimin artarak devam etmeyeceğini biliyorduk" dedi.

Rusya'da rublenin dolar karşısında değer kaybettiğini, geçen yıl 29 ruble olan doların bu yıl 35 rubleye çıktığını kaydeden Başkan Çorabatır, "Doların ruble karşısında değer kazanması, tüketicinin tercihlerini de doğal olarak etkiledi. Rusya'da çalışan kesimin maaşında dolar karşısında yüzde 25'lik erime var" diye konuştu.

EB(SU/COŞ)