Caretta carettalar, insan eliyle beslenmeleri sonucu hazır yiyeceğe alışarak, İztuzu plajında beyaz renkli herşeye saldırmaya başladı. 23 kişinin deniz kaplumbağaları tarafından bu nedenle ısırılmasının ardından Muğla Valiliği sezon ortasında caretta carettaların tur teknelerine binen turistler tarafından mavi yengeç uzatılarak elle beslenmelerine yasak getirdi. Bu arada insanlara saldıran üç deniz kaplumbağası da, Dalyan - İztuzu Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) alındı. Ancak yaz sezonun sona ermesiyle, biraz daha para kazanmak isteyen kişiler, caretta carettaları yine mavi yengeç ile beslemeye başladı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Dalyan’dan tekneyle İztuzu sahiline gelen yerli yabancı turistlerden para koparabilmek adına besleme gösterilerinin yeniden başladığını söyledi. Böyle giderse gelecek yaz çok sayıda ısırma olayının yaşanabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Kaska, şunları söyledi:

"Isırma olaylarının fazlalaşması üzerine turizmin önemli bir yara alacağını düşünerek ve bu olayların önüne geçmek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü desteğiyle sezon ortasında beslemeyi valilik kanalıyla yasaklatmıştık. Dalyan Belediyesi de yasağı burada herkese duyurmuştu. Bir süre yasağa uyularak kimse besleme yapmadı. Fakat şimdi görüyoruz ki besleme yeniden başladı. Tamam belki bu insanların kazanç kapısı fakat böyle giderse hazır yiyeceğe alışan caretta carettalar önümüzdeki sezonda da gördüğü her beyaza yiyecek sanarak saldıracak. Bu da turizme zarar verir ve önümüzdeki yıl turizm büyük yara alır. Böyle giderse Dalyan kendi geleceğini etkiler. Şimdi sezon başında bir iki ısırık olayının meydana geldiğini düşünün. Bir anda kaos yaratır ve olay duyulduğu taktirde turist kaçar. Tekrar insanları buraya çekebilmek için büyük uğraş gerekir."

BERN SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

Prof. Dr. Yakup Kaska, Türkiye’de hayvanlara karşı yapılan her türlü işlemin AB normları içinde takip edildiğini belirterek, "Bern sözleşmesi var. Ülkemiz sürekli takip ediliyor. Besleme yüzünden ısırma olayları tekrar başlarsa ülke olarak zor duruma da düşeriz. Hayvanlara yapılan herhangi bir yanlışlık yurt dışında karşımıza çıkıyor. 3-5 kişinin bu yanlıştan vazgeçmesi kesinlikle şart. Teknelerin oraya konuşlanması yasaklanmalı" dedi.

ISIRANLARI DOĞAL ORTAMDA REHABİLİTE EDECEĞİZ

İnsanları ısırmaya başlayınca 3 caretta carettayı rehabilite merkezine aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Kaska, "Şimdi bu hayvanların burada küçücük alanda rehabilitesi sıkıntı yaratmaya başlayacak. Onlar için kıyıdan 400- 500 metre açıkta ağlarla çevrelenmiş bir alan yaratarak orada doğal ortamda rehabilite etmeyi düşünüyoruz" dedi.



MS(AÖ/SS)