Bodrum Yarımadasını Tanıtma Vakfı (BOYTAV) tarafından düzenlenen konferansa Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Deniz Ticaret Odası Genel Başkanı Metin Kalkavan, Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, BOYTAV ve Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan BOYTAV ve Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, Bodrum'a geçen yıl gelen turist sayısında yüzde 11 oranında artış sağlandığını, asıl önemli olanın ise denizden gelen turist olduğunu belirtti. Kocadon, “Denizden gelen turist oranında geçtiğimiz yıl yüzde 49 oranında bir artış sağlarken, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerden gelen turist oranında ise yüzde 116 oranında bir başarı elde ettik. Geçtiğimiz yıl katıldığımız 21 uluslararası turizm fuarında Bodrum'u sadece deniz kum güneş üçlemesi ile değil, doğası, mavi yolculuğu, tarihi ve kültürü ile tanıtarak hayal denilebilecek rakamları gerçekleştirdik” dedi.

TURİZMDE HEDEF LİDER ÜLKE OLMAK

Kültür ve Turizm Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı da, geçen yıl Ocak-Kasım ayları arasında Türkiye'ye 30.2 milyon turist geldiğini ve 2010 yılına oranla yüzde 10.18 artış yakalandığını belirtti. Taşbaşı, “BM Dünya Turizm Örgütü'nün hazırladığı rapora göre geçtiğimiz yıl gelen turist oranında ülkeler arasında bu rakamlarla liderliğe yükseldik. 2011 yılında turizm gelirlerimizin 24 milyar dolar olduğu tahmin ediyoruz. 2011 yılı Ocak-Eylül ayları arasında yurtdışında ikamet edip ülkemize gelen vatandaş sayısı 3 milyon 804 bin 762 kişidir. Ülkemiz uluslararası turist varışları bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci ve turizm gelirleri bakımından da dünyada dokuzuncu sırada bulunmaktadır” dedi.

TANITIM İÇİN 125 MİLYON DOLAR AYRILDI

Taşbaşı, 2012 yılının turizm trendlerinin başında ise düşük sezonlarda seyahate yönelimin olacağını belirterek, “Pazarlama kanallarında ise online satış önem kazanacak. Sosyal medyanın ve arkadaş tavsiyelerinin seyahat kararındaki etkisi, çevreye duyarlı tesislere olan ilgi, kruvaziyer turizmine ilgi artacaktır” dedi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve G. Afrika’da bu yıl turizm büraları açacaklarını kaydeden Taşbaşı, “Bakanlık olarak bu ülkelerde ve turizm fuarlarında tanıtım için yaklaşık 125 milyon dolar bütçe ayırdık. Bu yıl 62 ülkede 157 turizm fuarına katılacağız. Yani iki günde bir fuaramız var. Antalya geçtiğimiz yıl 11 milyon, İstanbul ise 9 milyon turisti ağırlamayı başardı. Turist getirme oranındaki liderliğimizi pekiştirmek için dünyanın en uzak köşelerinde dahi tanıtım faaliyetlerimizi arttıracağız” diye konuştu.

ARAP BAHARI

Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, başta Tunus olmak üzere Arap ülkelerinde yaşanan krizden Türkiye'nin çok etkilenmeyeceğini belirtti. Ulusoy, “Biz Arap baharının turizme yansımasını demokrasi açısından istiyoruz. Suriye ve İran'dan 700 bin turist kaybımız oldu ama bu kaybı başka ülkelerden kapatmayı başardık. Bugün Yunanistan sokaklarında gençler Türkiye'de iş bulma arayışına girdiyse bu ülkemizdeki ekonominik gücünü gösteriyor. 2012 yılında 33-34 milyon turist ve 34 milyar dolar turizm girdisi bekliyoruz. Türkiye turizmde güvenilir ülkeler arasına girmeyi başardı. Bu nedenle dünya liderleri arasında yerimizi aldık ve hem gelen turist hem de döviz açısından tırmanışımızı sürdürüyoruz” dedi.