TURİSTLERDEN ŞİKAYET MEKTUPLARI GELDİ


Turizm Bakanlığı'na gelen turist mektupları ve polis merkezlerine yapılan müracaatların ardından 4 ay önce Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılmıştı. Alınan izinlerinin ardından çete üyeleri ile ilgili telefon dinlemesi başlatıldı. Dinlemeler ve fiziki takip sürecinde çete elemanlarının isimleri ile yöntemleri tek tek tespit edildi. Şebeke karşı 29 Eylül 2012'da yaklaşık 300 polisin katılımıyla 55 yere eş zamanlı baskın düzenlendi. İlk anda 52 kişi yakalanırken yapılan incelemenin ardından 4’ü kadın 28 kişi gözaltına alındı.


ŞEBEKENİN YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKARILDI


Gasp Büro Amirliği dedektifleri zanlılara yaptıkları soruşturmada çetenin turistlerden nasıl para çaldıklarının yöntemini ortaya çıkardı. Şebekeyle birlikte çalışan ve “Tercüman” olarak adlandırılan kişilerin sokaklarda alışveriş için dolaşan özellikle Arap uyruklu turistlere “Çok iyi bir eğlence mekanı biliyoruz. Üstelik ucuz da” diye kandırdıkları belirlendi. Bu turisteleri anlaşmalı oldukları Beyoğlu’nda şebekenin çalıştırdığı pavyonlara getirildiği öğrenildi. Burada bir bira karşılığında kendilerine bin lira hesap çıkarılan turistlerden zorla para alındığı öğrenildi. Mekan içinde para ödemek istemeyen ya da yanında para olmadığını söyleyen turistlerin dövüldükleri, bankamatiklere götürülerek kredi kartlarından zorla para çekmelerinin sağlandığı öğrenildi. Şebekenin bu yolla şu ana kadar 47 turistten binlerce lira aldığı tespit edildi.


ÇETE LİDERİ 29 YIL ÖNCEDE AYNI SUÇTAN YAKALANMIŞ


Gasp Büro Amirliği dedektifleri Mehmet T.(37) ile Sadettin A.'nın (52) turistleri soyan çetenin liderliklerini yaptıkları öğrenildi. Bu kişilerden Sadettin A.’nın 1983 yılında da aynı suçlamayla gözaltına alındığı öğrenildi. Poliste işlemleri tamamlanan 4’ü kadın 28 kişi hakkında suç işlemek için çete kurmak, gasp ve yağma suçlarından işlem yapılarak adliyeye gönderildi.