Rize Üniversitesi (RÜ) Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu geçen yıl, turist olarak gelen İsraillilerin bölgede yetişen bitkilerin örneklerini alıp götürdüğünü ve İsrail'de Rize’nin Ayder Yaylası’nın bir minyatürünün kurulduğunu öne sürmüştü. Aynı dönemlerde Türkiye’nin çeşitli sınır kapıları ile güvenlik güçlerinin operasyonları sırasında da bazı endemik bitki ve canlı türlerinin yurt dışına kaçırılmaya çalışıldığının tespit edilmesi üzerine harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kaçkar Dağları Milli Park sahasını korumak üzere 44 alan rehberi istihdam ediyor.

Orman ve Su işleri Bakanlığı Rize 12’inci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, 2008 yılında Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda görevlendirilmek için alan rehberi yetiştirildiğini ancak geçen sürede bu kişilerin istihdam edilemediğini söyledi. Hazırladıkları protokolle bu yaz döneminde 44 alan rehberinin, Ayder Yaylası'nı da içinde barındıran Kaçkar Dağları Milli Park sahasında göreve başlayacağını ifade eden Bulut, şöyle konuştu:

“Milli Parklar hem ulusal, hem de uluslararası korunan alanlar. Bundan böyle Kaçkar Dağları Milli Park sahasını alan kılavuzları koruyacak. Milli Park sahasına gelen yerli ve yabancı turistleri eğitimli kılavuzlar gezdirirse, her hangi bir zarar verilmesi de önlenir. Bu alanlarda çok sayıda endemik bitki ve canlı türü var. Bu bitki ve canlı türleri böylece korunur, yaşam alanlarına da zarar verilmemiş olur. Alan rehberleri bölgeye gelen turistlerin daha da fazla bilgi sahibi olmasını sağlar. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın Rize bölümü için istihdam edilecek alan kılavuzlar Çamlıhemşin-Ayder ve Çat Vadisi’nde konuşlanacak.”

ALAN KILAVUZLARI HIRSIZLIKLARI ÖNLEYECEK

Alan kılavuzlarının bitki ve canlı türü hırsızlıklarını önleyeceğini ifade eden Bulut, "Böylelikle yanında klavuzu olanların çevreye zarar vermesi, bitki ve canlı türü çalması engellenecek. Bu anlamda alan kılavuzluğu çok önemli. Klavuz sistemi kademeli olarak yapılacak. İlk etapta yabancı turistler bölgeye klavuzsuz bırakılmayacak. Yabancı turistleri gezdiren firmalara da Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığı ile bu yönde gereken uyarıları yaptıracağız” dedi.

TURİSTLER SAHADA BAŞIBOŞ GEZEMEYECEK

Türkiye Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Orman Mühendisi ve Eko-turizm rehberi Egemen Çakır da, uygulamanın milli park sahasındaki bitki ve canlı türlerinin korunması ile çevre kirliliğinin önlenmesi açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Çakır, “Kaçkar Dağları Milli Parkı’nı yılda 1 milyon turist ziyaret ediyor. Alan rehberlerinin sahada görev almasıyla artık turistler bölgede başı boş gezemeyecek. Böylece gündeme gelen bitki hırsızlıklarının da önüne geçilecek. Doğal bir turizm yapma imkanı bulacağız” diyerek uygulamanın çok önemli olduğunu söyledi.