'Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi', Küresel Çevre Fonu mali desteğiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütüldü. Proje çerçevesinde 'Deniz Koruma Alanları’nda Yeni Gelir Getirici Faaliyetlere Sosyo- Ekonomik Bakış ve Analiz' çalışması yapıldı. Çalışmanın sonuçlarını projenin iletişim uzmanı Aycan Alp açıkladı.

Alp, Fethiye- Göcek, Köyceğiz- Dalyan, Datça- Bozburun, Gökova, Foça ÖÇK (Özel Çevre Koruma) bölgeleri ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda, 132 görüşme yaptıklarını belirtti. Alp, "Konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileriyle, bölgelerdeki ticari ve mesleki çatı örgütleri, kooperatifler ve muhtarlar gibi özel sektör temsilcileri ve yerel yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerde, bölgelerde yürütülen gelir getirici faaliyetler üzerinde duruldu. Organik tarımın önemli fırsat olduğu ortaya çıktı. Bölge sakinleri yeni faaliyetlere açık ve istekli. Geleneksel deniz ve güneş turizminin çeşitlendirilmesi gerektiği görüşü tüm bölgelerde öne çıktı. Organik tarım yöntemleri kullanılarak katma değeri yüksek tarım ürünlerinin yetiştirilmesi fırsatına dikkat çekildi" diye konuştu.

GELENEKSEL YEMEKLER TANITILSIN

Aycan Alp, turizm çeşitliliği içinde tarıma dayalı ekoturizmin ve agroturizmin geliştirilmesi fikrinin de benimsendiğini ifade etti. Alp, "Turizmi yılın tamamına yayacak biçimde yürüyüş güzergahlarının belirlenmesi, tarihi ve kültürel önemi olan yerlere yönelik bilgilendirici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, kuş gözlemleri yapılması ve geleneksel yemek pişirme, tarım ve yerel el sanatlarının nasıl yapıldığının gösterileceği faaliyetler düzenlenmesi de önerildi. Köyceğiz- Dalyan ÖÇK Bölgesi’nin sembolü haline gelen Caretta Caretta logolaştırılarak, bölgede üretilen ürünlerin üzerine basılabilir. Bölgelerde ziyaretçi merkezlerinin kurulması ve etkinlikler hakkında bilgi verilmesi ilginin çekilmesi için etkili bir yöntem olacaktır" dedi.