Turist rehberlerinin 2012 yılında yaşadığı sorunları aktaran Hasan Uysal, bunların başında turistik gezilerde kullanılan araçların bakımsızlığı ve şoförlerin yorgunluğunun geldiğini aktardı. 2010 yılında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım imzasıyla yayımlanan genelge uyarınca, turistik gezilere yönelik taşımacılık faaliyetlerinin konaklama tesislerinden hareket saatlerinin en erken sabah 06.00 olarak belirlendiğini dile getiren Hasan Uysal, günübirlik seferlerde kalkış ve varış noktalarına gidiş-dönüş mesafesinin ise en fazla toplam 400 kilometreyle sınırlandırıldığını ifade etti. Yayımlanan genelgenin gereklerinin 2012 yılı turizm sezonunda da yerine getirilmediğini vurgulayan Uysal, denetimsizlikten yakındı.

'BİZ BİNEMİYORUZ TURİST NASIL BİNSİN?'

Özellikle bazı turizm acentelerinin genelgeye uygun hareket etmediğine dikkati çeken ARO Başkanı Uysal, "Bunu ciddiye alan acenteler var. Ama kurallara uymayanlar da var. Turistik gezilerde kullanılan araçların bakımlarını zamanında yaptırmıyorlar. Bazı acenteler turun güvenliğini değil başka şeyleri düşünüyor. Rehberler dahi bu araçlara binemiyor. Turist nasıl binsin? Şansla bu iş yürümez. Tedbir alınması lazım. Valilik gerekli denetim noktalarını oluşturarak tura çıkan araçların denetimini yapmalıdır" diye konuştu.

REHBER TURA ÇIKTIĞI ARACI İHBAR EDİYOR

Turistlerin güven vermeyen araçlardan rahatsız olduğunu, aracın değiştirilmemesi halinde tura çıkmaktan vazgeçtiğini kaydeden Hasan Uysal, "Şoförün yorgun olduğunu gören turistler de benzer şekilde tura gitmek istemiyor. Bazı noktalardaki aksaklıklar sürekli olarak 'idare et abi' yöntemiyle çözülmeye çalışılıyor. Hatta bazı rehberler sorunlar çözülemediği için tura çıktıkları araçları polise ihbar etmek zorunda kalıyor. Bizde 'bir şey olmaz' mantığı var. Ama olduğu zaman büyük sıkıntı yaşanıyor. Bunun örneklerini zamanında meydana gelen trafik kazalarında gördük. Bu anlayışın derhal değişmesi lazım" ifadelerini kullandı.