2'nci Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışma Sergisi ve Gülizar Çelebilik Kişisel El Sanatları Sergisi, Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de açıldı. Açılış törenine, Milas Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’nda birinci olan İranlı karikatürist Hamidreza Mosayebi ve eşi Najmeh, tiyatro sanatçısı Levent Kırca, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, karikatürist Kamil Masaracı ve sanatseverler katıldı. Belediye Başkanı Muhammet Tokat, bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmaya 38 ülkeden 321 karikatüristin, 825 eserle katıldığını belirtti. Tokat, "Yapılan değerlendirme sonucunda İranlı karikatürist Hamidreza Mosayebi’nin eseri birinci, Ukrayna’lı Dubovsky Alexander’in eseri ikinci, Türkiye’den Burhanettin Yıldız’ın eseri üçüncü oldu. Karikatür sanatının ilçemizde üst seviyelere gelmesi bizleri son derece mutlu ediyor" diye konuştu.

DÜŞÜNCELERİ KAMÇILANAN ADAM

İranlı karikatürist Hamidreza Mosayebi, karikatüründe işkenceye uğrayan adam çizdiğini belirtti. Mosayebi, "İşkence sebebi düşünceleri. Kızgın olan general özgür düşünceye izin vermediği için düşünceleri kamçılayıp, işkence ediyor. Bu da adama acı veriyor. Düşünce işkencesi uygulanıyor adama" dedi. Turhan Selçuk’un uluslararası bir karikatürist olduğunu, resimlerine ve eserlerine hayran olduğunu ifade eden Mosayebi, İran ile Türkiye’deki karikatür sanatını da karşılaştırdı. Mosayebi, "İran’da politik konuşmalar üzerine çizimler yapamıyoruz. Türkiye bu konuda daha özgür. Bizim ülkemizde bu tür düşünce, çizim ve politik özgürlük yok. Basında bu tür özgürlüklere izin verilmiyor. Bu tür çizimler yüzünden birçok gazete ülkemizde kapandı" ifadelerini kullandı.

BİRİNCİYE ÜÇ BİN DOLAR

Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması'nda birincilik kazanan İranlı karikatürist Hamidreza Mosayebi 3 bin dolar, ikinci olan Ukraynalı Dubovsky Alexander 2 bin dolar, üçüncü Burhanettin Yıldız ise bin dolar para ödülü kazandı. Yarışmada dereceye girenler yarın düzenlecek törenle ödüllerini alacak. Seçici Kurul tarafından ayrıca dört özel ödülün yanı sıra sergilenmeye değer 46 karikatür belirlendi.

Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’deki sergi 15 Eylül’e kadar açık kalacak.



OÇ(İÖ/CK)