AABF Onursal Başkanı Turgut Öker'e 1 Eylül 2015 Dünya Barış Günü’nde Hatay’da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

1 Eylül 2015 Dünya Barış Günü’nde Hatay’da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan için, “Bundan 76 yıl önce Hitler barbarının yaptığını bugün yezit Tayyip Erdoğan bu topraklarda yapıyor. Yezit Tayyip Erdoğan bu topraklara bu barbarlığı reva görüyor. Nasıl Hitler faşisti tarihin çöp sepetine atıldıysa, katil Tayyip Erdoğan da aynı şekilde tarihin çöp sepetine atılacaktır” sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanan Öker, “Cumhurbaşkanı, belediye başkanı olduğu dönemden itibaren Alevilere karşı olan tutumu nedeniyle kendisini yezid olarak tanımlamamda hakaret kastım yoktur. Yezidin lanetlenmesi bizim inancımız gereğidir” demişti.

Ankara 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, dosyayı 15.07.2106 tarihinde, konuşmanın gerçekleştirildiği Hatay’a göndermişti. 

Hatay 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Öker’in daha önce verdiği savunmaya bakılarak, 1 yıl 2 ay hapis cezası almasına karar verildi. Ceza indirimle birlikte 11 ay 20 gün’e düşürüldü. 

Öker daha önce verdiği savunmada Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Belediye Başkanı olduğu zamanlardan itibaren Alevilere karşı düşmanca bir tavır sergilediğini belirtti. Erdoğan’ın belediye başkanı olduktan sonra ilk icraatinin Karacaahmet Cemevi’ni yıkmaya çalışmak  hatırlatan Öker, Erdoğan’a yezit demesinin somut nedenleri olduğunu savundu. Öker, Erdoğan’ın Sivas Katliamı davası düştükten sonra söylediği “ülkemiz için hayırlı olsun ifadelerini hatırlatarak”, katliam sanıklarının AİHM’de yargılanmalarının önüne geçtiğini ve hatta bu kişileri Avrupa’da camilere yerleştirdiğini söyledi.  Erdoğan’ın mitinglerde Alevi toplumuna dair ayrıştırıcı söylemlerde ve hakaretlerde bulunmasına da tepki gösteren Öker, Erdoğan’ın Ebussuud ve Yavuz Sultan Selim’in politikalarının devamcısı olduğunu dile getirdi.

Öker, mahkeme kararına ilişkin ” Cezalar bizi haklı yolumuzdan döndüremeyecektir” dedi. (Kaynak: Alevinet)