Silifke’ye bağlı Keben Köyü’ndeki Zeynep Topçu’ya ait 2 dönümlük serada hasadı yapılan erik, 100 gramlık kaselere konularak paketlendi. Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, hasat ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, örtü altında ilk erik hasadını yapıp kilosunu 200 TL’den göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke’de üretildiğini belirten Göktaş, ''Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatların yüksek olması hem üreticilerimizi hemde bizi sevindiriyor" dedi.

Fiyatın yüksek olması ve tam olgunlaşmaması nedeniyle tadımlık olarak az miktarda toplandığını belirten Göktaş, bu ürünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de sunacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Türkiye genelinde ilk turfanda can eriği Silifke'de çıkıyor.  Bu nedenle de aş erip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar. Önümüzdeki hafta Kayseri’de yapılacak tarım fuarına katılıp Silifke can eriğini ve diğer ürünleri tanıtacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Kayseri’deki   fuara katılırsa kendisine dalında Silifke can eriğini ikram edeceğiz."

Üretici Zeynel Topçu da, son yıllarda örtü altında erik üretimi yaptığını vurgulayarak, "Birliğin yaptığı eğitim seminerleri sayesinde bilinçli şekilde üretim yapar hale geldik. Örtü altında az üretim olmasına karşın fiyatların yüksek olması hepimizi mutlu ediyor'' dedi.



MO(OA/İD)