Turan Güneş’in büstünün çalınmasına tepki gösteren İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, kentteki önemli tarihi kişilere ait büst, anıt ve heykellerin özel koruma altına alınmasını isteyerek şöyle dedi:

"Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Turan Güneş’in büstü, 1990 yılında, dönemin belediye başkanı Yüksel Çakmur tarafından yaptırıldı. Fakat büst 2007 yılında çalındı. Bunun üzerine 2009 yılında CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından yaptırılıp yerine konulan büst yine çalındı. Bu hırsızlığa anlam vermek mümkün değil. Bunu yapanlar Turan Güneş’i sevmeyenler olabilir. Çünkü kendisi Atatürkçü, cumhuriyetçi bir insandı. Ya da büstün içindeki metaller para ettiğinden, hırsızlar tarafından çalınmış olabilir. Bu konu ile ilgili gerekli suç duyurusunda bulunduk."

'VANDALİZM HEYKELLERE SALDIRIYOR'

Sancar Maruflu, heykel ve büstlere yapılan saldırıların bir vandalizm olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce Alsancak’ta adının verildiği bulvar üzerindeki bankta oturan, Cumhuriyet’in ilk adalet bakanı, İzmir İktisat Kongresi mimarlarından Mahmut Esat Bozkurt’un heykeli tahrip edildi, yeniden yapılan heykel Konak Belediyesi tarafından Basmane Semt Merkezi bahçesine konularak koruma altına alındı. Ayrıca eski İzmir Valisi Kazım Dirik’in Kokluca Mezarlığı’ndaki anıt mezarının bakırdan yapılan yazıları çalındı. Biz bir kez daha çalınmaması için seramik yaptırdık. Foça’da yakın zamanda Uğur Mumcu heykelinin metal gözlükleri çalındı. Kültürpark’ta Heykeltıraş Prof. Şadi Çalık tarafından yapılan 'yatan kadın' heykelli tahrip edildi. Saat Kulesi’nin çeşmelerin üzerinde yer alan kubbelerin mızrak ucuna benzeyen üç adet, bakırdan yapılmış alemi çalındı. Vandanizm heykelere, büstlere saldırıyor. Fakat bu yaşananlar hiç kimsenin umurunda değil. Belediyelerin parklardaki heykel ve anıtlar için özel güvenlik grubu oluşturması lazım. Anıtlar, heykeller o insanların temsil ettiği fikirleri yansıtıyor. Herbiri bir kültür varlığı, bunları yok etmek hainliktir."



MO(AÖ/COŞ)