Divan Başkanlığını Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç'un yaptığı Genel Kurul'da Tüpraş’ın 2011 yılı mali tabloları onaylanarak, yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler tarafından ibra edildi. Yönetim Kurulu’nun 2011 yılı kazancının dağıtılması ve dağıtım tarihi konusundaki önerisi kabul edilerek, 2011 yılı cari dönem karından 984 milyon 798 bin 345 lira 92 kuruşun, 6 Nisan 2012 tarihi itibariyle hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda yüzde 393,26 nispetinde ve 1,00 TL nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarların vergi mükellefiyetine göre 3,9326 TL brüt, 3,34271 TL net nakit temettü ödeneceği bildirildi.

Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçiminin de yapıldığı toplantıda, Yönetim Kurulu Üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Osman Turgay Durak, Temel K. Atay, Erol Memioğlu, Ahmet Aksu, Kutsan Çelebican, Osman Mete Altan, Gökçe Bayındır seçilirken, Denetim Kurulu Üyeliklerine ise Ali Tarık Uzun, Serkan Özyurt ve Ahmet Turhan seçildi.

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BAŞARI

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç hissedarlara verdiği mesajında beklentilerin üzerinde başarılı sonuçların elde edildiği 2011 yılında, Türkiye için değer üretme çıtasını çalışanlarla birlikte daha da yükseklere taşımış olmanın verdiği gururu paylaşmak istediğini belirterek şunları söyledi:

"Tüpraş sahip olduğu operasyonel esneklik kabiliyetiyle her koşulda paydaşları için en elverişli faydayı sağlayacak stratejiyi başarıyla uygulamayı sürdürmektedir. Bu doğrultuda Tüpraş’ı devraldığımız 2006 yılından itibaren değişen piyasa koşullarını en doğru biçimde analiz ederek oluşturduğumuz üretim ve satış stratejilerimiz ile 2011 yılında da operasyonel ve finansal sonuçlarda sektör değerlerinin üzerinde gerçekleşmelerini başardık. Toplam ürün satışlarının 23,9 milyon ton olduğu 2011 yılında, 4,3 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 41,4 milyar TL (24,7 milyar dolar) ciro gerçekleştirilmiş olup, 2,2 Milyar TL konsolide FAVÖK ve bir önceki döneme göre yüzde 68 artış ile 1,24 milyar TL net kar elde edilmiştir."

 BEYAZ ÜRÜN ÜRETİMİ YÜZDE 14 ARTACAK

Ömer M. Koç konuşmasında kısa ve orta vadeli başarıları daha uzun vadelere taşımanın, ancak güçlü ve doğru belirlenmiş stratejiler doğrultusunda atılacak kalıcı yatırımlarla mümkün olacağı inancıyla başlatılan Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin finansman paketinin de imzalanmasıyla fiziki yatırım aşamasına gelindiğini belirterek şöyle devam etti:

"RUP projesi dahil edildiğinde 2006-2015 dönemindeki yatırım tutarı 5,1 milyar dolara ulaşacak olup yıllık ortalamada özelleştirme öncesi dönemin 4 katı yatırım gerçekleştirilmiş olacaktır. Fuel Oil Dönüşüm Projesi sonrasında tüm rafinerilerin kapasite kullanımlarının yükseltilmesinin yanı sıra, beyaz ürün verimi de yaklaşık yüzde 14 artırılacaktır. Yüksek kapasiteli dönüşüm üniteleri yatırımının tamamlanmasıyla Tüpraş İzmit Rafinerisi Nelson Kompleksitesi 7,8’den 14,5 seviyesine yükselerek, dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerden birisi olacaktır."

TEKNOLOJİK YOL HARİTASI

Ömer M. Koç, geleceğe ait teknolojilerin şirket bünyesinde kullanımı ve sektördeki bilimsel gelişmelerin yakından izlenmesi ile kurulan Ar-Ge merkezine ayrılan kaynakların da önemli oranda artırıldığına dikkati çektiği konuşmasında, "Teknolojik yol haritasında belirlenen başlıklar çerçevesinde Ar-Ge projeleri üretilirken, 2011 yılında gerçekleştirilen 7 adet TÜBİTAK TEYDEB projesi ile proses iyileştirme, ürün geliştirme ve enerji verimliliği çalışmalarına hız verilmiştir. 2007 yılında 7,91 Kurumsal Derecelendirme notuyla dahil olduğumuz endekste notumuzu son 3 yılda 8,62 seviyesine çıkararak, bu alanda da sürekli gelişme sağlayan ender şirketlerden birisi olunmuştur" dedi. Ömer M. Koç konuşmasını şöyle sürdürdü:

ÜLKEMİZ İÇİN DEĞER ÜRETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

"Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 20 Ocak 2012 tarihinde, Tüpraş'ın "BBB-" olan Uzun Vadeli Yabancı Para Cinsinden ve Yerel Para Cinsinden notlarını ve görünümü teyit etmiştir. Rafinaj sektöründe ve finans piyasalarında sıkıntılar sürerken 2,1 milyar dolarlık borçlanmanın gerçekleştirildiği ve Avrupa’da önemli not indirimlerinin yaşandığı bir ortamda kredi notunun ülke tavan notu ve yatırım yapılabilir seviye olan BBB- olarak teyit edilmiş olması, Tüpraş’ın güçlü operasyonel ve finansal yapısını bugün olduğu kadar gelecekte de sürdüreceğine olan güvenin bir göstergesidir. En Büyük 500 özel şirket araştırmasında ilk sıradaki yerimizi koruduğumuz 2011 yılı, başarılı operasyonel ve finansal sonuçların yanı sıra Ar-Ge, iş güvenliği, çevre ve enerji verimliliği ile ihracat alanlarında elde edilen başarıların ödüllerle taçlandırıldığı bir yıl olmuştur. Atılan adımlar Tüpraş’ın, yatırımcısına yüksek ve düzenli kar payı ödeyen şirketler sıralamasında en üst sıralarda yer almasını sağlamıştır. Tüpraş hissesi yerli ve yabancı yatırımcıların uzun vadeli olarak portföylerinde bulundurduğu en itibarlı hisselerden birisidir. Özellikle ikinci yarısından itibaren küresel ekonominin toparlanmaya başlaması beklenen 2012 yılında, her geçen gün artan ve kalıcı hale gelen operasyonel ve finansal başarılarımızı sürdürerek hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için değer üretmeyi sürdüreceğimize olan inancım tamdır.”

MB(MB/SSA) (FOTOĞRAF)