İlçeye bağlı Ergenuşağı Köyü'ne 7 kilometre uzaklıktaki Göksu Irmağı üzerindeki Gökdere Köprü Barajı'nın Hidroelektrik Santrali'ne su taşıyan 450 metre uzunluğundaki tünelin kapağı dün saat 13.30 sıralarında patladı. Tünel kapağının 10 gün önce çatladığı ve patlamanın bu nedenle meydana geldiği iddia edilirken, baraj göletindeki yaklaşık 80 milyon metreküp su kontrolsüz olarak Göksun Irmağı'na akmaya başlayınca, baraj havzasındaki inşaatta çalışan 12 işçi sel sularına kapıldı. İşçilerden 31 yaşındaki Zakir Erdemli ile 52 yaşındaki Mehmet Aksoy, çevreyi yıkıp geçen sudan kurtuldu. İşçilerin ihbarı üzerine sevk edilen ambulanslarla Kozan Devlet Hastanesi'ne götürülen 2 işçi tedaviye alınırken, hayati tehlikelerinin bulunmadığı bildirildi. Şantiyede yapılan sayımda 10 işçinin kayıp olduğu anlaşıldı. Sel suları baraj havzasında çalışma yapan 4 iş makinası, 4 kamyon ve 1 greyderi de alıp götürdü.

Kozan Kaymakamı İzzet Sevgili'nin bilgi verdiği Adana Valisi Hüseyin Avcı Coş'un talimatıyla hemen Adana Valiliği'nde bir kriz masası oluşturuldu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Adana Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı sualtı polisleri, jandarma ve çok sayıda sağlık ekibi bölgeye sevk edildi. Ekipler karadan arama kurtarma çalışması yaparken, Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nden sevk edilen gece görüş donanımlı Sikorsky helikopter ile havadan bölgeyi taradı.

Baraj gölündeki 80 milyon metreküp suyun kontrolsüz akışı nedeniyle nehir havzasındaki 5 köy ile diğer barajlarda taşkın tehlikesine karşın uyarı yapıldı.

7 KİLOMETRE UZAKLIKTA BULUNDU

Gece geç saatlere kadar süren çalışmaya suyun debisinin çok yüksek olması nedeniyle ara verildi. Baraj göletindeki suyunun da sabaha kadar boşalması üzerine günün ilk ışıklarıyla tekrar çalışma başlatıldı. Saat 07.00 sıralarında Gökdere Köprü Barajı'na yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Göksu Irmağı kenarında kayıp olduğu bildirilen işçilerden Eyüp Altıntaş'ın cesedi bulundu. Askeri helikopterle alınan Altıntaş'ın cesedi şantiye sahasına getirildi. Gece boyunca gelecek umutlu bir haber bekleyen Altıntaş'ın yakınları cesedi görünce sinir krizi geçirdi. Eyüp Altıntaş'ın cesedi, ambulansla Kozan Devlet Hastanesi'ne gönderildi.

9 KİŞİ ARANIYOR

Suya kapıldığı belirtilen Ertan Yeğen, Cumali Değirmenci, Latif Değirmenci, Erdal Demirelli, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'in ise arama kurtarma çalışmasına devam ediliyor.



DHA(BK/İD)