Tunceli'de farklı liselerde eğitim gören ve Namık Kemal Endüstri Meslek Lisesi Erkek Öğrenci Pansiyonu'nda kalan yaklaşık 100 öğrenci, pansiyonda öğretmenlerin öğrencilere şiddet uyguladığı, yemeklerin sağlıksız koşullarda yapıldığı gerekçesiyle basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. Gazetecilerin pansiyon önüne gitmesinin ardından saat 18.30 sıralarında öğrenciler, basın açıklamalarına yönetim tarafından izin verilmediğini öne sürüp, pencerelerden slogan atmaya başladı. Eylemci öğrenciler, sloganların ardından yurtta bulunan eşyaları pencereden aşağıya atmaya başladı. Öğrencilerin eşyaları atması üzerine haber verilen polis, yurt binası önüne gelip geniş güvenlik önlemleri aldı. Polisin gelmesine tepki gösteren öğrenciler, yurttaki masa, sandalye, dolap, yatakları pencereden atmayı sürdürdü. Polis aleyhine de slogan atan öğrenciler, güvenlik güçlerinin okuldan ayrılmasını istedi.

Bir süre sonra eylemci öğrenciler bu kez kalan eşyaları ateşe verip, pencereden dışarıya attı. Öğrencilerin eşyaları yakması üzerine yurda itfaiye ekipleri çağırıldı. Öğrencilerin attığı ve bahçede yanan eşyalara itfaiye ve polise ait toplumsal olaylara müdahale aracından su sıkalarak yurt binasına sıçramadan söndürüldü. Öğrencilerin yurttaki eşyaları tahrip ederek zarar vermesi üzerine Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, yurda gidip megafonla seslendiği öğrencilerden eylemlerini sonlandırmasını istedi. Eylemin sürdürmesi üzerine içeriye giren Başkan Şahin, bir süre öğrencilerle görüştükten sonra dışarı çıktı.

Belediye Başkanı Şahin'in yurttan ayrılmasının ardından eylemlerini sürdüren liseliler, daha sonra pencelerden dışarıda bekleyenlere seslenip, kendilerine sahip çıkmalarını istedi. Eylemlerine son vereceklerini söyleyen öğrenciler, polisin yurttan ayrılmasını ve kendilerini gözaltına almamalarını istedi. Öğrencilerin talebi üzerine polisin uzaklaşmasının ardından öğrenciler yakınları ile birlikte yurttan ayrıldı. Slogan atarak, PTT önüne gelen öğrenciler burada basın açıklaması yaptı. Bir öğrenci yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Yurtta kalan arkadaşlarımıza öğretmenler çoğu zaman şiddet uyguluyor. Öğrenciler üzerinde aşırı baskı var. Arkadaşlarımıza şiddet uygulanmasına dayanamıyoruz. Yurtta çok sağlıksız koşullarda yemek yapılıyor. Yemeklerde kalitesiz malzemeler kullanılıyor. Sağlıklı beslenemiyoruz. Okul yönetimi yurt binasına polis çağırıyor. Polisde bazı arkadaşlarımızı tehdit ederek bizlere baskı uyguluyor. Son iki, üç yıldır yurt binası çok sağlıksız, kalınacak gibi değil. Bunu bütün milli eğitim biliyor. Söz verilmesine rağmen şartlar düzeltilmiyor."

Öğrenciler basın açıklamasının ardından slogan atarak dağıldı.



FD (GG/RT)