Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde önceki gün adliyeden çıkıp gittiği Adliye Lojmanı'nın giriş katında merdiven boşluğuna gizlenen kadın PKK'lı tarafından susturuculu tabancayla başından vurulup ağır yaralanan ve kaldırıldığı Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde dün şehit olan Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun ile ilgili Tunceli Emniyet Müdürlüğü, silah ve koruma talebiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Ovacık İlçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'a yapılan silahla saldırıyla ilgili basında yer alan haberler konusunda kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'un silah ruhsatı ve koruma talep bilgisi aşağıdadır.

Savcı Murat Uzun adına yapılan, Polnet Silah Ruhsat Projesi sorgusundan kendisine ait herhangi bir silah ruhsat kaydının bulunmadığı,Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne silah ruhsat talebi ile ilgili herhangi bir başvurusunun olmadığı, Ovacık İlçesi'nde görev yaptığı süre içerisinde koruma talebi başvurusunun olmadığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur."

SALDIRI İSTİHBARATLARI SAVCILARLA PAYLAŞILMIŞ

Tunceli'de güvenlik birimleri yetkilileri, kent merkezi ve 7 ilçede elde edilen istihbarat bilgilerinin merkez ve ilçelerdeki savcılarla paylaşıldığını söyledi. Özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı başlarında PKK'nın Tunceli'de bir çok sansasyonel eyleme girişeceği yönünde kendilerine bilgiler geldiğini belirten yetkililer,

"İlçe merkezlerine saldırılar yapabileceği ve bu yönlü çalışmalar yapıldığını dair bilgiler elimize ulaştı. Yine Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma ve MİT'te bu konuda çokça bilgi paylaşımı yaptı. Ovacık İlçesi'nde farklı bir durum vardı. Örgüt ilçe merkezinde çok daha rahat istihbarat çalışması yapıyordu. Bunu önlemek için birçok çalışma yapıldı. Ovacık'ta Temmuz ayında Kaymakama yönelik bir eylem de son anda fark edilerek engellendi. Savcılara ve hakimlere yönelim eylem olabileceği ayrıca diğer üst düzey yöneticilere karşı da eylemler olabileceği konusunda birçok istihbarat gelirdi. Bu bilgilerin tamamı ilçedeki iki savcı ile paylaşıldı ve kendileri güvenlik birimlerinden bir talepte bulunmadı" dedi.

GENEL GÜVENLİK HER ZAMAN ALINIR

Yetkililer, polis sayısının azlığı nedeniyle birçok ilçede sıkıntıların yaşandığını belirterek, "İlçe merkezlerinde ve il merkezlerinde özellikle terör tehdidinin çok yoğun olduğu merkezlerde Vali, Kaymakam, hakim, savcı gibi üst düzey yetkililer fark edilmeden korunur. Ayrıca şunun da bilinmesi gerekiyor. İlçe merkezlerinde gerekli korumaların yapılması için personel sayısının yeterli olması gerekiyor. Ovacık'ta 40-50 arası polis görev yapıyor. Ancak ilçe merkezi ile polis merkezi korunabiliyor. Hiçbir ilçede polis lojmanları ya da diğer kurum lojmanları korunmuyor. Ayrıca Tunceli'nin hiçbir ilçesinde hakim, savcı lojmanlarına şu ana kadar koruma verilmemiştir. Asıl sorun ilçede görev yapacak personel sayısı eksikliliği mutlaka bu eksiklik giderilmelidir" dedi.

GÖZALTINDA 2 KİŞİ VAR

Başsavcı Murat Uzun'un şehit edilmesiyle ilgili soruşturma da çok yönlü olarak sürdürüyor. Gözaltına alınan 8 kişiden 6'sı soruşturmanın ardından serbest bırakılırken, 2 kişinin polisteki soruşturması devam ediyor. PKK'nın saldırıyı üstlenmesinin ardından soruşturmanın kapsamının genişletildiği belirtilerek, yeni gözaltıların olabileceği belirtildi.


FD(GG/AAA)