Çevre ve Orman Bakanlığı, Pülümür Çayı üzerinde yapılması planlanan Pülümür Barajı ve HES projesinin ikinci ÇED toplantısını Ankara'da gerçekleştirdi. Tunceli Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 200 çevreci, toplantının Ankara'da yapılmasını protesto etti. Protestocular, 'Toprağımız, suyumuz, kültürümüz için Dersim'de baraj ve HES istemiyoruz' yazılı bir pankart açtı.

Protestoya katılan Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin, toplantının Ankara'da yapılmasına tepki gösterdi. Şahin, şunları söyledi:

"ÇED raporlarının yazışmaları bize gelmeden önce, bizler Tunceli belediyesi olarak bu barajın nerede yapıldığını bile bilmiyorduk. Ne kadar yazı yazdıysak bize yerini söylemediler. Oysaki belediyeler bir kentin imarından sorumlular. Eğer siz kentin içinde küçücük bir çivi bile çakıyorsanız mutlaka belediyeye uğramanız gerekiyor. Ama bizler çok dolaylı olarak barajın nerede yapıldığını öğrendik. Çünkü yazışmalarımıza cevap verilmedi. Uzunçayır Barajı'yla birlikte kentimizin merkezindeki yıkımları üç yıldır yaşıyoruz. Ne zamanki ÇED toplantısı kararı verildi o zaman bize bildirdiler barajın yapılacağı yeri. Dersim halkı bu barajlara karşıdır ve yapılmaması için ne gerekiyorsa yapacaktır. Yasal olan ÇED toplantısının Tunceli'de yapılmasıdır ama görüyoruz ki yasalar hiçe sayılarak bu toplantıyı Ankara'da yaparak her şeyi kılıfına uyduracaklar. Biz bu barajlara karşıyız, istemiyoruz. Halk burada bugün toplanmış ve ÇED toplantısı burada yapılıyor ve halkımız bu barajı istemiyor durum budur. Başka bir toplantı bizi alakadar etmez."

İHD Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, şehir merkezinde bir tane baraj olduğunu belirterek, buna rağmen Tunceli belediyesi sınırları içinde bir tane daha baraj gölü yapılmak istendiğini söyledi.

Yıldırım, "Hükümet maalesef bu barajlar konusunda son derece kararlı. Ankara'da Pülümür Barajı ve HES'in nihai ÇED toplantısı yapılmakta. Bizler sizlerin bu ÇED toplantılarını hangi maksat ve mantıkla yürüttüğünü çok iyi biliyoruz. Halkın katılımı toplantısı yapıldı burada. O toplantıda bizler sizlere Pülümür Barajını ve HES'i istemiyoruz demedik mi? Artık bıçak kemiğe dayandı. Pülümür HES, yaşam alanlarımıza kast eden en etkili baraj konumundadır. Şimdi yetkililer diyecek ki, bunun sağlığa, eko sisteme bir zararı yok. Ama gerçekler ortada, yapılan barajların verdiği zararları herkes biliyor. Biz diyoruz ki gün bugündür, gün barajlara karşı intifada günüdür, barajlara karşı başkaldırı günüdür. Gün barajlara karşı topyekün direnmenin günüdür. Dersimliler bu barajları yaptırmamakta kesinlikle kararlıdır. Bizim topraklarımızı insansızlaştırmak istiyorlar biz buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından çevreciler baraj ve HES'lere karşı ortak mücadele kararı alarak dağıldı.



FD(GG/SS)