Tunceli'de 3 yıldır faaliyette bulunan Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademesi Derneği'nın Başkanı Aysel Doğan yaklaşık 5 ay önce, KCK soruşturması kapsamında tutuklandı. Doğan'ın tutuklanmasının ardından dernek Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatıyla Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 'Amacı dışında faaliyet gösterdiği' gerekçesiyle dün kapatıldı.

Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademesi Derneği yöneticileri, bugün Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin ve bazı sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı basın toplantısı düzenleyerek, kapatma kararına tepki gösterdi. Dernek yöneticilerinden Veli Aytaç, derneklerinin kapatılmasının asıl hedefinin dilleri, inançları ve kültürülerin yok saymak olduğunu öne sürdü. Aytaç, şöyle dedi:

İNANCIMIZ KUŞATMA ALTINDA

"Kökleri insanlık tarihi kadar eski olan, Kürt Kızılbaş Alevi kültürü özünde komünal, demokratik ve ekolojik bir yaşam biçimini ifade etmektedir. Tarihsel gerçeklik açısından insanlığın mayası, özüdür. Kadim insanlık değerleri açısından toplumsal bir mirastır. Kızılbaş Aleviliği hiyerarşik, egemenlik sistemlerden hep uzak durmuştur. İnancımız, kültürümüz, dilimiz ve kimliğimizin kuşatma altına alınarak imha edilmek istendiği bu süreçte, yüzyıllardır inancımızın inkar edilmesi ve baskılara rağmen zulme karşı büyük bedeller ödeyerek yürüttüğümüz kendimiz olma mücadelemizde Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'nin kuruluşu önemli ve tarihsel bir adım olarak gerçekleşmiştir."

Aytaç, mahkemenin derneklerini kapatmasında tekçi, inkarcı zihniyetin kendini bir kez daha gösterdiğini ileri sürüp, hukuki olmadığını ve siyasi olduğunu savundu. Aytaç, "Yani dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz ve inancımız mahkemenin bu tavrı ile bir kez daha yok sayılmıştır" dedi.

AİHM'E GİDECEĞİZ

Derneklerinin siyasi bir çalışma içine asla girmediğini anlatan Aytaç, yaptıkları çalışmaların tamamen Alevi inanç, kültürünün yaşatılması için yapıldığını söyledi. 1937-38'de Dersim'de katliam yaşandığını söyleyen Vali Aytaç, "Bunun için panel ve sempozyumlar düzenledik. Barajlar projesi ile inanç mekanlarımızın, mezarlarımızın, toprağımızın sular altında bırakılmak istenmesine karşı basın açıklaması yaptık ve açıklamalar katıldı. Boşaltılan köyler ve bu köylerdeki inanç mekanlarına ilişkin belgesel çalışması gibi etkinliklerin dışında başka bir çalışma yapmadık. Önce dernek başkanımız Aysel Doğan, KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. Şimdi de sudan gerekçelerlae derneğimiz kapatıldı. Bu tutumu anlamak mümkün değil. Biz bu duruma, bütün hukuk yollarını kullanarak itiraz edeceğiz ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" dedi.