Tunceli'de sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları, Okullar Caddesi'nde toplanan grupların Kışla Meydanı'na yürüyüşü ile başladı. Miting alanında sıkı önlem alan polis, meydana girenlerin üzerlerini tek tek aradı. Grupların büyük bölümünün girmesinin ardından sol bir dergiye mensup yaklaşık 150 kişilik grup, polisin üzerlerini aramasına izin vermedi.

POLİSE SALDIRDILAR

Grupla polis arasında tartışma sırasında, bir grup görüntü almaya çalışan bir polis memuruna saldırıp tartaklamaya başladı. Polis, linç edilmekten arkadaşlarının müdahelesiyle kurtulurken, bu kez diğerleri polise taşlı saldırıda bulundu. Bunun üzerine polis, gruplara gaz bombası ile karşılık verdi.

Yaklaşık 30 dakika süren olaylar sırasında 11 polis memuru yaralandı. Olayların arasında kalan ve atılan taşlardan yaralanan 1 polisin ise kalp spazmı geçirdiği öğrenildi. Çıkan olaylarda 5 göstericinin de yaralandığı belirtildi.

Olaylar Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin ve Tertip Komitesi üyelerinin araya girmesiyle yatıştırıldı. Ancak, kutlamalara katılan küçük bir grup Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Şehit Nahit Bulut Polis Merkezi'ne doğru yürüdü. Polis merkezine taşlı saldırıda bulunan grup, yine polisin müdahalesi ve çevredeki esnaf ve vatandaşlar tarafından uzaklaştırıldı.

Olaylar nedeniyle kutlamalara katılan vatandaşların çoğu alanı terk ederek evlerine döndü. Kutlamalara çocuklarıyla katılan ailelerin bazıları da gazlardan etkilendiği görüldü. Kutlamalar alanda daha sonra yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla sürdü.

POLİSTEN AFİŞ

Tunceli Emniyet Müdürlüğü kutlamaların yapılacağı meydana kurulan arama noktalarının üzerlerine, 'İşçinin kardeşiyiz, emekçinin kardeşiyiz. 1 Mayıs kutlu olsun' yazılı afiş astığı görüldü.



FD(GG/AAA)