Arazilerinin büyük bölümü Pembelik HES ve baraj gölü altında kalacak Nazimiye İlçesi'ne bağlı 5 köyde oturanlar Aşağı Doluca Köyü'nde toplanıp, Peri suyu üzerinde yapımı devam eden baraj inşaatı şantiyesine kadın yürüdü. 'Doğamız, kültürümüz, tarihimiz ve geleceğimiz için Başkaldırıyoruz' yazılı pankart taşıyan yaklaşık 200 köylü, çeşitli engellemler nedeniyle şantiye alanına giremedi. Bunün üzerine topluluk şantiye girişinde açıklama yaptı. Aşağı Doluca Köyü sakinlerinden Hasan Arslan, "Peri Vadisi üzerinde yapılacak barajlara karşı köylülerimizin mücadelesi çok uzun süredir kararlılıkla sürüyor. Köylülerimizin aylardır süren direnişi karşısında mahkeme, aceleden kamulaştırma yapılamayacağı kararını vermiş, ancak gerek devlet, gerek baraj yapımını üstlenen firmalar, bu kararlara uymamakta ve bütün bölgeyi tel örgüler ile çevirerek köylünün arazisini yasadışı olarak işgal etmiş durumda. Yasadışı olarak arazilerimize el koyan HES barajını yapan firmalar, bununla da yetinmeyip özel güvenlik elemanlarıyla köylülere baskı uygulayıp, dövüyorlar. Biz barajın yapılmaması için direnmeye devam edeceğiz" dedi. 

Daha sonra Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ise köylülerin HES direnişini  destekleyeceklerini belirterek şöyle konuştu:

"Pembelik HES şantiyesinde barajı yapan firmanın paralı asker gibi çalıştırdığı özel güvenlik elamanları, hala köylülere saldırmaya devam ediyor. Köylülerin topraklarını, gözlerini, kar hırsı bürümüş patronlar için savunan bu özel güvenlik elemanları hiçbir yasayı dinlemeden her türlü baskıyı uygulamaktadır. Ancak köylüler her şeye rağmen arazilerine sahip çıkıyor ve baraj yapılmaması için büyük bir direniş sergiliyor. Şu an Peri Vadisi üzerinde 6 HES projesi devam etmekte. Yakın bir zamanda yeni bir HES projesinin daha Peri Vadi'sinde yapılması için karar alındı ve ihalesi yapıldı. Devlet bu güzelim toprakları tamamen sular altında bırakarak, buraları insansızlaştırmak istiyor. Ama bizler de barajların yapılmaması için her türlü demokratik eylemi yapacağız."

Basın açıklamasından sonra bir süre slogan atarak yürüyen kalabalık, daha sonra araçlara binerek dönüşe geçti. Dönüş yolunda bir grup genç araçtan inerek yol kenarında bulunan ve baraj şantiyesine ait olan bir iş makinasını taşlarla tahrip etti. Bu durumu fark eden baraj şantiyesi yakınlarındaki Koçyiğitler Jandarma Karakolu'nda görevli askerler, havaya ateş açınca topluluk tekrar araçlara binerek bölgeden ayrıldı.

FD(GG/SSA) (FOTOĞRAF)