Tunceli'de Mobese sisteminin hizmete girmesi nedeniyle Emniyet Müdürlüğü'nde bir tören düzenlendi. Törene, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Ferhat Özbaş, daire müdürleri ve emniyet yetkilileri katıldı. Törende konuşan Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, 70 kameranın montesinin tamamlanarak hizmete girdiğini belirterek, kent merkezinin artık 24 saat boyunca gözetleneceğini söyledi. Kameraların gece görüşlü özelliğine sahip olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle dedi:

"Mobese kamera sistemi ile şu an 70 kamera, 24 saat faal olarak çalışıyor. Bu 70 kamera içinde birçok noktadaki kameralarımız gece görüş özelliğine de sahip olduğu için gece görüntü alma konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyoruz. Kamera sisteminin altyapısını yeniledik ve kendimize ait fiberoptik kabloları çekerek ayda 35 bin lira tasarruf ettik. Ve sistemimiz tamamen bağımsız ve emniyet müdürlüğü denetiminde çalışıyor. Şu an itibari ile Tunceli'nin herhangi bir noktasında bir olay olsa kaçan sahış, en az 30 kameramıza yakalanabiliyor. Bu durumda suçluyu bulma ve tespit etme daha da kolaylaşıyor. Tunceli halkı bize güvenmeye devam etsin. Kötü niyetli yada şuça meyilli kişilerde artık kendilerinden endişe etsinler, çünkü artık onlara o fırsat verilmeyecektir, kaçamayacaklardır."

Halk arasında özel hayatın gözetleneceği yönündeki iddalar konuşulduğunu, bunun asılsız olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Mobese kameralarımız tamamen suçu önleme ve olayların tespiti ve izlenmesi için kurulmuştur. Özel hayatı yada özel mülkiyetin içini yada pencerelerini gözetleme, çekme söz konusu değil. Sistemimize isteyen vatandaşımız gelip bakabilir. Kameralarımızın görüş alanı içinde olan ve görünen evlerin balkonları ve pencereleri görüş alanına girdiği anda otomatik olarak üzeri buzlanarak kapatılıyor. Mobese sisteminin başındaki memur bile özel mekanda oturan vatandaşı izleyememektedir. Asla böyle bir durum söz konusu değil ve bizim sistem bu anlamda Türkiye'ye örnek bir kamera sistemidir, bunu da halkımız bilmelidir."

Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, geçmişte kamera sisteminin sağlıklı çalışmaması nedeniyle bazı olaylarda ve saldırılarda sıkıntılar çekildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Hepiniz hatırlarsınız, geçen yıl 4 Eylül günü il merkezinde halı sahada top oynayan polislere yönelik olarak gerçekleşen eylem sonrası kaçan teröristlerin izine rastlanmamıştı. Yaz günüydü ve saldırı yerine gelen örgüt elemanlarının bindiği arabayı kimse görmemişti. Oysa insanlar o saatlerde balkonlarında oturuyor ya da çevrede geziniyordu. Emniyetimizin yaptığı araştırmada hiçbir görgü şahidi bulunamamıştı. PKK'lılar eylemden sonra Ovacık yolu istikametine doğru kaçmış o zaman Ovacık yoluna konulan Mobese kamerası da bozuk olduğu ve çalışmadığı için araç tespit edilememişti. Bundan sonra da vatandaşlarımız artık daha rahat olacak ve bir yükten kurtulmuş olacak. Emniyetimiz en önemli ve kritik noktalara Mobese kameraları yerleştirerek artık vatandaşa kaçan kimdi, neden görmediniz gibi soruları sormayacak. Bu tür sitemlerimiz de olmayacak. Çünkü artık bu sistemle bir olaydan sonra kaçan bir zanlının kameralara yakalanmaması imkansız hale geldi. Ben bu kameraların Tunceli için hayırlara vesile olacağını düşünüyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Mobese kamera sistemlerinin çalışması hakkında ve kameraların konulduğu noktalar hakkında törene katılanlara bilgi verdi.



FD(GG/SS)