Yüksek irtifa dağcılığı alanında Türkiye’nin en başarılı isimlerinden birisi olan Tunç Fındık, dünyanın en zor zirvesi olan K2 dağına tırmanmak için bu gün THY’ye ait bir uçakla Pakistan’a gitti.

Atatürk Havalimanı’na yanında kendisini uğurlamaya gelen eşi Nurcan ile gelen Tunç Fındık uçağa binmeden önce yaptığı açıklamada profesyonel mesleğinin dağcılık olduğunu belirterek şunları söyledi:

“ Pakistan’a dünyanın en yüksek ikinci dağına tırmanmaya gidiyorum. K2 adındaki zirveye tırmanmaya gidiyorum. Everest’ten daha zor ve tehlikeli bir zirveye tırmanacağım. Tırmanış 60 gün sürecek. Dünya üzerinde 14 tane 8000’in üzerinde dağ var. Bunların hepsini bitirmek üzere bir proje uyguluyorum. Bu tırmanışım da projenin 8. ayağı olacak.”

Tunç Fındık dağcılık sporu için ömür boyu hazırlık yapmak gerektiğini söyledi ve , “ Bu tür bir dağa iki ay içinde koşarak veya tırmanarak hazırlık yapamazsınız. Ömür boyu hazırlık yapıyorsunuz. Ben bu dağa hazırlık için birçok 8000 metrelik dağa tırmandım. K2 dağı 8615 Metrelik yüksekliği ile dünyadaki en yüksek ikinci dağ “ dedi.

KEYİFLİ BİR SPOR

Dağcılık sporunun riskli ama keyifli bir spor olduğunu söyleyen Fındık sözlerine şöyle devam etti:

“ Dağcılık sonuç olarak riskli bir spor. Ancak kontrollü riskler içeren bir spor. Dağcının tecrübesine dayanır. Ancak her şey sizin elinizde değil. O yüzden zaten keyifli bir spor. Diğerleri gibi örneğin tenis ya da koşu gibi riski olmaya bir spor haline gelirdi. İçindeki bilinmeyen yüzünden dağcılığın keyfi var. Dolayısıyla dünyanın en ücra köşesindeki bu çok yüksek dağa tırmanmak bir dağcı için olabilecek en güzel şeylerden bir tanesi. Amacımızda inşallah zirveye çıkmak. Şu anda Pakistan’ın tırmanış dönemi başlıyor. Dolayısıyla uygun koşullar olmasını bekliyoruz. Tabi dağ bu belli olmaz. Büyük bir ekip halinde gidiyorum. Daha evvelden tanıdığım insanlar da var. Tek Türk benim ama uluslar arası bir ekiple gidiyorum. 12-13 kişi olacağız.”

Tunç Fındık daha önce 2000 yılında Nasuh Mahruki’nin bu dağa tırmandığını söyledi ve, “ K2 ünlü bir dağdır. Mesleğim Profesyonel dağcılık. Sponsorluklarla çalışıyorum. Bu tırmanışımın sponsoru da İnnova Bilişim şirketidir” dedi.

FK ( FOTOĞRAF)