Hacıbekir Mahallesi Erek Dağı Caddesi'nde 950 metrekare alana inşaa edilecek ve 1 milyon 600 bin TL'ye mal olacak Kadın Yaşam Merkezi'nin temeli törenle atıldı. Törene Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Başkanı Mihriban Şah ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açılış konuşmas ardından konuşma yapan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, hükümetin barış için gerekenleri yapmalarını istedi.

"ANNELER AĞLASIN, İSYAN ETSİN"

Özellikle kadınların seslerini yükseltmesini isteyen Tuğluk, şöyle dedi:

"Buradan asker, hem de gerilla annelerine çağrıda bulunuyorum. Anneler isyan etsin. Anneler ağlasın ve çığlıklarını yükseltsin. Anneler ağlayın, çığlıklarınızı yükseltin ki bu savaş bitsin. Belki annelerimizin çığlıkları, feryatları vicdanlarını, ruhlarını kaybedenlere, intikam duygularıyla yaklaşanlara biraz vicdana dönmeleri, yeniden düşünmeleri ve biraz akli selim davranmalarına yol açabilir. Annelerimiz evlatlarının ölümünü kabul etmemeli. Artık bunlara 'Yeter' demeli. Çünkü bu devletçi yaklaşım ne kadını, ne Kürt halkını ve ne de özgürlüğümüzü tanıyor. Hiçbir hak ve hukukumuzu tanımıyorlar. Kürt halkına dayatılan savaştır, başka bir şey değildir. Ortada barışa, çözüme demokrasiye ve insanlığa dair hiçbir şey göremiyoruz. Uzattığımız barış eline verilen cevap, dağlarımıza atılan bombalar, gençlerimizin öldürülmesi ve siyaset yapan arkadaşlarımızın tutuklanmasıdır." 

Başbakan Erdoğan'ın Kürt kadınlarından korktuğunu ileri süren milletvekili Aysel Tuğluk, Kürt kadınlarının özgürlüğü yürüyerek Başbakan'ı korkutmaya devam edeceğini savundu. Tuğluk, İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu haqis cezasını çeken Abdullah Öcalan ve PKK'nın reddedilmesiyle barış olamayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tüm diktatörler gibi Erdoğan'ın da sonu gelecek. Çünkü hiç kimse zülmü kabul etmez. Artık biz neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Oyalamaya gelmez bir durdum vardır. Diyoruz bir çözümünüz varsa ortaya koyun. Gerçekten samimiyseniz gerçekten ciddiyseniz bizde bunun önünü açmak yapıcı olmak için gerekli çabayı özveriyi gösterelim. Ama onun dışındaki hiçbir seçeneğe gelmeyiz. Ve bunu bir kez daha Başbakan bilsin ki PKK’yı ve sayın Öcalan’ı red ederek hiçbir çözümü geliştiremezsiniz. Biz de böyle bir çözümün içinde olmayız. Van’dan bir kez daha devleti aklı selim olmaya davet ediyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından Aysel Tuğluk beraberindeki Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve diğer davetlilerle butona basarak temele ilk harcı attı. Aysel Tuğluk, daha sonra törene katılan bayanlarla çalınan Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti.



MÇ(FE/İD)