Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi görüşmelerindeki sözlerini basına aktardıkları gerekçesiyle yargılanan ve aralarında Aysel Tuğluk, Ayla Akat Ata gibi isimlerinde bulunduğu 19 sanığın yargılanmasını devam edildi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen KCK soruşturması kapsamında tutuklu olan avukatlar Doğan Erbaş ve Aydın Oruç ile tutuksuz sanık avukat Baran Doğan katıldı.


KCK DOSYASINDA BU DAVA DOSYASI DAYANAK GÖSTERİLİYOR


Duruşmada söz alan tutuklu Avukat Doğan Erbaş, “Savcılık mütalaasında, benim katıldığım programda ‘Abdullah Öcalan’ın aynı zamanda siyasi temsilcisiyiz’ şeklinde bir cümle söylediğim belirtiliyor. Ancak ben böyle bir söz söylemedim ve söyleyenin kim olduğunun araştırılması için kayıtların yeniden incelenmesini istiyorum" dedi.


Erbaş’ın avukatı Özcan Kılıç ise müvekkilinin tutuklandığı KCK soruşturmasına bu dosyaların dayanak gösterildiğini belirterek “O soruşturma için savcılık bu dava dosyalarını istedi. O soruşturmada, bu dosyadaki iddialar göz önüne alındı ve mütalaada yer alan ancak müvekkilimin söylemediği cümle nedeniyle müvekkilim suçlanıyor. Bu davalara konu olan açıklamalar nedeniyle müvekkillerimin, avukatlık sınırını aştığı iddia ediliyor. Belki ileride bu dosyalar birleşecek bu nedenle o soruşturmanın akıbetinin beklenmesini talep ediyoruz" diye konuştu.


MAHKEME KCK SORUŞTURMASINI SORDU


Mahkeme de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen KCK soruşturmasının akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.


İSTENEN CEZALAR


Davanın Mayıs 2011 tarihli duruşmasında Savcı Selim Berna Altay mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada Aysel Tuğluk’un “Avukatlık görevini kötüye kullanmakö suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Savcı, Milletvekili Ayla Akat Ata hakkındaki davalarda yargılamanın durdurulmasını, dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM’ye gönderilmesini talep etmişti. Mütalaada, davanın 7 sanığının 1 yıl ile 28 yıl arasında değişen yıllarda hapisle cezalandırılmaları öngörülmüştü. Dört sanığın delil yetersizliğinden beraatinin talep edildiği mütalaada, 4 sanık hakkındaki davanın da ortadan kaldırılması istenmişti.


(BB)