İtfaiye meydanında düzenlenen mitinge Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, BDP'li bölge belediye başkanları ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Sarı-Kırmızı-Yeşil balonların asıldığı mitinge katılanlar sık sık 'Barışa Uzanan Eller Kırılsın' sloganları attı. Polis mitingin yapıldığı alanda yoğun güvenlik önlemi alırken, helikopterlerde uçuş yaptı. Mitinge katılan milletvekili ve belediye başkanları sahneye çıkıp hep birlikte güvercin uçurdu.

'GERİLLARA SARILMAYIPTA NE YAPACAK'

Mitingde konuşma yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, barışın olması için herkesin elinden geleni yapması gerektiği herkes tarafından dillendirildiğini, Kürtlerle devletin de nasıl barışacağının tartışılması gerektiğini söyledi. Kürtlerin asla onursuzluğu kabul etmeyeceğini anlatan Üçer, “Hükümet Kürtlere 'Demokratik özerklik talebinde bulunmayın, Kürtçe konuşmayın, Kürdistan'a Kürdistan demeyin, gerillalara gerilla demeyin o zaman sizi kabul edelim' diyor. Başbakan diyor ki, neden gerillalarla sarılmışlar yıllarca bu halk evlatlarının yanmış cesetleriyle karşı karşıya kaldı. İlk kez böyle bir karşılaşma ve görüşme yaşadı. Sarılmayıp ta ne yapacak. Erdoğan ve diğer parti liderleri bir gün bu bölgelerden geçerken, bir gerilla karşılarına çıksa aniden şıp diye boynuna sarılacak. Ama onların sarılması korkudan, bizimkisi ise muhabbetle olacak" dedi.

'EN SONUNDA ÖCALAN'A MUHABBETLE SARILACAĞIZ'

Başbakan Erdoğan'ın 'Onların milletvekilliğini ve siyasetini kabul etmiyoruz' sözlerini de hatırlatan Üçer, "Bizde seni kabul etmiyoruz. Kürdistan'da milyonlarca halkla birlikte gerillaya sarılacağız. Zindanların kapısını kıracağız. Tüm tutsaklarımıza sarılacağız. Hatta gerillaya sarıldığımız gibi Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'a da muhabbetle sarılacağız" diye konuştu.

'ÇÖZÜM ÖNERİMİZ BELLİDİR'

Daha sonra konuşan Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, AKP'nin savaş hükümeti olduğunu söyledi. AKP'nin imha politikasının Şemdinli'de mağlup olduğunu yenildiğini belirten Tuğluk, "Şemdinli Kürt halkının demokratik ve meşru mücadelesinin yenilmez olduğunu göstergesidir. Bunun için Başbakan'a sesleniyoruz. Barış fırsatını kaçırıyorsun. Sayın başbakan karar ver? Savaşın mı, barışın mı başbakanı olacaksın? Biz barış ve demokrasi mücadelesini her koşulda devam ettireceğiz. Çözüm önerimiz bellidir. Biz çözümü demokratik özerklik projesi olarak ortaya koyduk. Sadece Kürt halkı için değil, Türkiye ve Ortadoğu halkları için bir kardeşlik projesidir" diye konuştu. 

'ÖCALAN VE PKK DIŞINDA ÇÖZÜM YOKTUR' 

Öcalan'ın 13 yıldır tutuklu bulunduğunu söyleyen Tuğluk, Öcalan'ın sıradan bir tutsak olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Sayın Öcalan'ı mahkum etmek Kürt halkını, barışı, mahkum etmektir. Çözüm isteniyorsa, Öcalan'la diyalog kurulması gerekiyor. Tek muhatap Sayın Öcalan'dır. Sayın Öcalan ve PKK dışında hiçbir çözümü kabul etmiyoruz. Bu halkın siyasi iradesini kabul edeceksiniz. Başka çözüm yoktur. Biran önce tecrit politikasından vazgeçin. Sayın Öcalan'la müzakereyi başlatın. Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayacak zemini hazırlayın. Yoksa karşınızda direniş ve isyanımız büyük olacak. Siz kiminle savaşıyorsanız barışı da onunla yapacaksınız.

 Devlet Şemdinli'de gerillayla kucaklaşmamızı anlamıyor. Başbakan Erdoğan 'O kucaklaşmayı yapanlar milletvekili olamazlar' diyor. Bizim siyasetçi olup olmamamıza sen karar veremezsin. Buna halkımız karar verir. Biz gerillayla karşılaştığımızda onlara sarılırken barış ve kardeşlik umudu için sarıldık. Acı olan şu ki gerillalar orada barış ve kardeşlik mesajı verdi. Gerillalar orda 'Sadece Kürtler için değil, Türkler ve tüm ezilen halklar için mücadele ediyoruz' dediler. Gönül isterdi ki o mesajları tüm dünyaya göstersinler. Ama bunu yapmadılar. O gerillalar neden eline silah alıp dağa çıktılar. Barış isteniyorsa bu soru cevaplandırılmalı. Yoksa bu halkın çocuklarına barış ve özgürlük kardeşlik için sarılmakla uğraşmak yerine Sayın Başbakan bu gençler neden silah aldılar? bunun cevabını verin."

Toplanan kalabalık olaysız dağılırken, Öcalan pankartı taşıyan 7 kişinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

 

GÖ (FE/RT)