TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Bilgisayar Olayları Müdahale Ekibi (TR-BOME), bilgisayar kullanıcılarını ülkemizi hedef alan 'Tinba' adlı virüs hakkında dikkatli olmaları konusunda uyardı. TÜBİTAK İletişim Müdürlüğü'ndenyapılan açıklamada, virüsün kişilerin şifre bilgilerini ve banka hesaplarını hedef aldığı bildirildi. TR-BOME bünyesindeki siber güvenlik uzmanları Tinba virüsü üzerinde analiz yaparak, virüsün bilgisayar kullanıcılarının kamu kurumları ve bankalara erişimlerini hedef aldığını tespit etti.

HEDEF BANKA HESAPLARI VE KREDİ KARTLARI

Kullanıcıları benzer görünümlü internet sayfalarına yönlendirerek iki aşamalı yetkilendirme mekanizmalarını atlatma, bulaştığı bilgisayarlarda kullanıcının kredi kartı şifreleri gibi hassas bilgilerini ele geçirme ve ağ trafiğini dinleme gibi yeteneklere sahip olan Tinba Virüsü ile ilgili olarak detaylı bilgi ve korunma yöntemleri 'www.bilgiguvenligi.gov.tr' adresinde yer alıyor.

Tinba Virüsü'nün 1 Haziran 2012’de Danimarka’da faaliyet gösteren CSIS Güvenlik Laboratuvarı tarafından tespit edildiği belirtildi. Trendmicro Güvenlik Firması, 12 Eylül 2012’de yayınladığı raporda, virüsün Türkiye’de 60 bin bilgisayarı etkilediğini bildirdi. Virüsün dünyadaki yayılımı incelendiği zaman özellikle Türkiye’nin hedef alındığının gözlendiği de belirtildi.



AY(AY/COŞ)