Muğla'nın Fethiye ile Antalya'nın Demre İlçesi'nde 'tsunami' söylentilerinin etkisiyle halkın evlerini terketmesi üzerine Fethiye Belediyesi Afet İşleri Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Sadi Çidem, iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Fethiye'nin Kumluova ve Karadere beldelerinde oturanların tsunami korkusuyla geceyi dağ ve tepelerde geçirdiğini hatırlatan Afet İşleri Sorumlusu Jeoloji Mühendisi Sadi Çidem, "Tsunami; 'Derin dalga' anlamına gelir. Bir bölgede 'tsunami' olması için önce deprem olmalı. Fethiye'de meydana gelen 6 şiddetindeki depremin üzerinden 4 gün geçti. Eğer bölgede tsunami olsaydı, dalgalar depremin ardından 15-20 dakika içinde kıyıya ulaşırdı" dedi.

"TSUNAMİ TEHLİKESİ YOK"

Fethiye'de 'tsunami' riskine karşı 2004 yılında kapsamlı araştırma yaptılarını hatırlatan Çiğdem, şöyle dedi:

"Yapılan araştırmada görüldü ki, Fethiye merkezde hiç tsunami riski yok. Açık denize bakan Kumluova ve Karadere beldelerindeki risk sadece yüzde 15 olarak tespit edildi. Bunlar da çok küçük değerlerdir. Üstelik tsunami oluşması için meydana gelecek depremin 6.5 şiddetini geçmesi gerekiyor. Fethiye'deki depremde tsunamiye neden olacak hiçbir koşul oluşmadı. Karadere ve Kumluova'da meydana gelen deniz çekilmesi, gel git olayı olabilir."

Halkın bu tarz söylentilere itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Çiğdem, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde bu tarz asılsız ifadelerin kullanıldığını belirtti. Bu söylentilerde kasıt arar noktaya geldiklerini anlatan Çidem, Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Fethiye’de panik havası yaratmanın kimseye fayda getirmeyeceğini kaydetti.



ET(SU/İD)