Kurban Bayramı'nda yapılan hayvan kesimlerinin halk sağlığı, hayvan refahı ve ekonomi gibi birçok konu üzerinde önemli etkisi olduğunu ifade eden TSE Akdeniz Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, hayvanların kesim öncesi canlı muayenesi ve kesimden sonra yapılması gereken et muayenesinin halk sağlığı açısından çok önemli bir konu olduğunu anlattı. Kesime gidecek hayvanların kesim öncesi muayenelerinin ihmal edilmeden titizlikle yapılması gerektiğini aktaran Hüseyin Özdamar, bu muayenelerde yaş tayini, gebelik, kesimi yasak hastalıklar(antrax, kuduz gibi), bulaşıcı hastalıklar ve ateşli hastalıkların yetkin veteriner hekimler tarafından teşhis edilmesi gerektiğini vurguladı.

KESİMDE AYRI BIÇAKLAR KULLANILMALI

Hüseyin Özdamar, sağlıklı bir hayvanın uygun olmayan şartlarda, hijyen kurallarına uyulmadan yapılan kesiminin halk sağlığı açısından önemli tehlikelere neden olabileceğini dile getirdi. Özdamar, "Kesim işleminde her süreç için standardın uygun gördüğü kesim bıçakları, yüzüm bıçakları, tırnak-paça bıcağı, dilimleme bıcağı gibi ayrı ayrı bıçaklar kullanılmalıdır. Bu nedenle kesim işlemi mutlaka bu iş için özel olarak tasarlanmış ve hijyen altyapı ve gereksinimlerinin tam olarak mevcut bulunduğu alanlarda, bu konuda tecrübeli kişilerce yapılması gerekli bir faaliyettir" diye konuştu.

SERSEMLETME KURBANI HARAM KILAR

Kesilecek kurbanların haram olmaması için TSE Helal Gıda Standardı ile Kasaplık Hayvanlar Standardı'na dikkat edilmesi gerektiğini belirten Hüseyin Özdamar, bunun için gereken şartları da şu şekilde sıraladı:

'Kurban kesecek kasap akli melekeleri yerinde ve hayvan kesiminin gerektirdiği koşulları tam olarak anlamış yetişkin bir Müslüman olmalıdır', 'kurban kesecek kasabın helal kesim sertifikası bulunması tercih edilmelidir', 'kesim yeri sadece helal kesim amacı ile kullanılıyor olmalıdır', 'kurbanı kesecek bıçak keskin ve çelikten olmalıdır', 'hayvana yönelik her türlü sersemletme ve beyin darbesi kurbanı haram kılar', 'hayvan kesimi esnasında kasap besmele çekmeli ve Allah'ın adından başka bir isim anmamalıdır'."