Diyarbakır'da aralarında BDP'li ilçe başkanlarının da bulunduğu 47'si tutuklu 95 sanıklı KCK/TM davasına devam edildi. Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın öğleden sonraki bölümünde savcının talebi üzerine mahkeme TRT'den spiker istedi. TRT Bölge Müdürlüğü'nden mahkemeye gönderilen yazıda, "Elimizde fazla eleman bulunmadığından mahkemenize spiker görevlendiremiyoruz. Ancak bizim de yararlandığımız hızlı okuma eğitmenlerini size yönlendirebiliriz" yanıtı verildi.

Mahkemenin talebi üzerine duruşmaya gelen Engin Ülsen adındaki öğretmen, iddianameyi okumaya başladı. Mahkeme heyetinin görevlendirdiği öğretmen Ülsen, iddianameyi okumaya devam etti. İddianamenin bitmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı bir sonraki güne erteledi.

Dönemin Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kent meclisinin örgüt elebaşılarının talimatları doğrultusunda kurulduğu belirtiliyor. 'Kurucu kent meclisi, ilçe meclisleri ve mahalle meclisleri' adlı yönetmelik taslaklarının ele geçirildiğine yer verilen iddianamede, bu belgelerde yapılanmaya legal görünüm kazandırmak amacıyla BDP Danışma Meclisi ifadesi kullanıldığı kaydediliyor.

İddianameye göre, kent meclisleri 45 günde bir toplandığı ve 6 ayda bir ara dönem toplantısı yaptığı belirtiliyor. Yılda bir mahalle konferansı ile kendini yenileyen kent meclisinin, kendi içinde komiteler tarzı görev dağılımı yaptığı dile getirilen iddianamede, demokratik kent meclislerinin en önemli amacının 'toplumda etnik kimlik üzerinden örgütsel gücü muhafaza etmek' olduğu kaydediliyor.


FB(GG/ESM)