Bakan Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül Kiler, saat 09.30'da özel uçakla Van'a geldi. İlk olarak Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret eden Bakan Yazıcı, Van'ın maruz kaldığı depremlerin ardından Türkiye'nin ekonomik hayatının aktörleri olan yapıların başkanlarıyla Van'a geldiklerini söyledi. Depremin derin yaralar açtığını belirten Bakan Yazıcı, "644 kardeşimizi kaybettik. O günden itibaren gerçekten sosyal politikalar yönünde hükümetimiz teyakkuz halinde bütün imkanları seferber ettik. Sivil toplum örgütleri ile birlikte kızılay ve meslek odalarının katkılarıyla bu yaralar hızlı bir şekilde sarmaya çalıştık. Devletimizin imkanları seferber ettik. Çok ciddi bir kış geçirdik. Buna rağmen sıkıntıları büyütmeden yaza taşıdık. Konutlar önemli ölçüde yapılmış. Belli program dahilinde hak sahiplerine teslim edilecek" dedi.

Bakanlığın yeniden yapılandırılması kapsamında Türkiye'nin 16 ayrı yerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bölge müdürlüklerini oluşturduklarını anlatan Bakan Yazıcı, bunlardan birini de Van'da yapıldığını söyledi. Bu bölge müdürlüğü altında farklı faaliyetler gösteren 20 ayrı müdürlük olacağını Van'a da 7 veya 8 ilin bağlı olacağını belirten Bakan Yazıcı şöyle konuştu:

"KAPIKÖY ÖNEMLİ KAPILAR ARASINDA"

"Umarım ve dilerim Türkiye'nin hiçbir yerinde Van'daki gibi bir afete maruz kalmayız. Allah hepimizi bu tür afetlerden korusun. Kapıköy Gümrük Kapısı önemli kapılar arasında yer almaktadır. Burası sadece demiryolu olarak hizmet veren kapı durumundaydı. Geçen Nisan ayında Kapıköy- Razi sınır kapısında küçük araçların geçisine imkan sağladık. Hedefimiz Kapıköy'de büyük araçlara ticari araçların geçişine imkan sağlamak. Bu konuda Türkiye hükümeti olarak bütün hazırlıklarımızı yapmış durumdayız. Büyük araçların geçişine imkan sağlamak için komşu ülkemiz İran'ın alt yapı sorunlarının yani yolun bitirilmesi gerekiyor,"

"TÜRKİYE'DE İLK DEFA VAN'A GELECEK"

Bakan Yazıcı, bu yılın sonunda yada 2013'ün ilk 3 ayında gümrükleri modern cihazlarla donatacaklarını söyledi. Gümrük işlerinin seri olabilmesi için ilk defa tren X-Ray cihazı monte edeceklerini belirten Bakan Yazıcı bunuda ilk defa Van'da uygulamaya koyacaklarını söyledi. Bakan Yazıcı, "Bunun siparişini verdik. Türkiye'de ilk kez Kapıköy sınır kapısına tren giriş ve çıkışlarında zaman kaybına yol açmadan kontrol ve denetimi yapacak X Ray cihazı ilk kez Van'da uyglamaya koyacağız" dedi.

Bir gazetecinin sınır ölümlerini sorması üzerinde Bakan Yazıcı, "Askerler, sınır geçişlerinde küçük veya büyük yaşlarda vatandaşları öldürme olayı yaşanmamakatdır. Buna hassayiet gösteriliyor. Sınır geçişi öldürülmesi söz konusu değildir. İran tarafında bu tür olayların olduğu doğrudur. Geçen yıl kapıyı açarken İran Dışişleri Bakanın olduğu bir ortamda bunu dile getirdik. İnsanların değeri ve yaşama hakkı hiçbir ticari aktiviteyle öçülemez. bu konudaki hassayieterimiz sonsuzdur. Komşuların bu konuda hassas olmasını bekliyoruz. Bu ölümler azalsada olmaması gerekiyor. Bu konudaki rahatsızlığımızı kamuoyuna yansımasada rahatsızlıklarımızı İran'a iletiyoruz" dedi.

Bakan yazıcı ve beraberindekiler daha sonra Van Ticaret Odası, ESOB, Erciş Ticaret Odası ve tüccarların katılımı ile Akdamar Oteli'nde düzenlenen değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıya katılan Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, Van'ın yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van’daki ekonominin canlandırılması için KOSGEB tarafından şu ana kadar Van ve Erciş’te KOSGEB kredilerinden 215 milyon TL destek aktarıldığını söyledi. Vali Karaloğlu, "Van’da başka illere giden insanlar dönmeye başladılar. Önemli bir kısı döndü. Diğerlerinin de okulların kapanması ile birlikte dönmesini bekliyoruz. Şu anda günde 500-600 öğrenci Van’daki okullara kaydını yaptırıyor" dedi.

VAN ÖLÜ TOPRAĞINI ÜZERİNDEN ATMIŞ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Allah’ın bir daha böyle bir felaket yaşattırmaması temennisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, "Depremin 3'üncü gününde 78 sivil toplum kuruluşu ile birlikte buraya geldik. Hem Van’ı gördük hem Erciş’i gördük. O günlerde 81 vilayet buraya gelmişti. Van’da iki deprem üst üste olduğundan dolayı Sayın Valimizin emrine gönderilmek üzere 4 milyon ayni yardım gönderdik. Yine TOBB olarak 3 milyon da devletimizin bütçesine aktardık. Buradaki üyelerimiz için de 25 milyon liralık destek sağladık. Kalıcı eser olarak odalarımız tarafından okul ve yurt yapılacak. Depremden sonra ilk geldiğim zamanla şu an arasında çok fark var. Bugün Van ölü toprağı üzerinden atmış. Artık bizim deprem meselesini konuşmamamız lazım. Şimdi Van ve Vanlılara düşen Van’ı tanıtmak lazım depremi anlatırsanız yatırımcı çekemezsiniz" diye konuştu.

Bakan Yazıcı yaşanan felaket ardından tüm Türkiye'nin Van'da olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, hiç bir ayrım gözetmeksizin birliği ve bütünlüğü ortaya koyduklarını belirterek, "Acıları paylaştık. Ama ateş düştüğü yeri yakıyor. Ölüm sonsuz bir yolculuk ve çaresi yok. Ölenle de ölünmez. Bundan sonra acıların daha fazla yaşanmaması için dersler çıkarmalıyız. Eleştiriler oldu ancak çok çetin bir kış geçirdik. Ama hep Van için iyi şeyler yapmaya çalıştık. Hükümetimiz yeni teşvik paketi hazırladı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu bu teşvik paketini hazırlamayabilmek için 6 ay süren bir çalışma yürüttü. Bu teşvik paketinde sosyo-ekonomik gelişmişlik ölçüleri dikkate alındı. 61 ayrı faktör değerlendirildi. Teşvik alacak yerler 6 bölgeye ayrıldı. Van bölgeler arasında en avantajlı olan 6’ncı bölgede yer aldı. Bundan sonra bizim yapmamız gereken yatırım yapacak olan herkesi Van’a davet etmek. Van her anlamda çok önemli bir coğrafya üzerinde bulunuyor. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

TESKOMB tarafından Van'a yapılacak olan 2 milyon değerindeki okul için kullanılacak paranın ilk bölümü olan 363 bin TL'lik çek de Bakan Yazıcı'ya verildi.  Bakan Yazıcı, daha sonra beraberindek kişilerle birlikte Erciş İlçesi'ne geçti.



GÖ(FE/İD)