Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve bareberindekiler, helikopterle Erciş İlçesi'nde giderek, Evyap tarafından yaptırılacak ilköğretim okulunun temel atma törenine katıldı. Depremde ağır hasar gören ve ardından da yıkılan Atatürk İlköğretim Okulu'nun yerinde yaptırılacak olan yeni okul, 40 derslikli 2 kat çelikyapı olarak yapılacak. Okulun temel atma törenine  Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Van Valisi Münir Karaloğlu, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, EVYAP Yönetinm Kurulu adına İcra Kurulu Başkanı Mehmet Evyap , çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmet Evyap, yaşanan depremin hemen ardından Vali Karaloğlu'nu aradığını ve bir okul yaptırmak istediğini, Erciş kaymakamlığının da kendilerine yıkılan Atatürk İlköğretim Okulunun yerine bir okul yapılabileceğini söylediğini belirtti.

Van Valisi Münir Karaloğlu da yaşanan depremlerde kamu binalarının ve okulların da ciddi zarar gördüğünü söyledi. Vali Karaloğlu, "Depremden sonra 89 okulda eğitim ve öğretime ara verdik. Bunların bir kısmı yıkıldı bir kısmıda ağır hasarlı bunların içinde orta hasarlı olanlarıda güçlendirme ile kurtaracağız. Depremden sonra Van'dan yaklaşık 75 bin öğrenci değişik illerde eğitim gördü. Ancak 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında bu öğrenciler Van'da eğitime başlayacak. Dolayısıyla bizim yeni okullara, yeni derslikler, yeni yurtlara ihtiyacımız var. Depremden sonra biz bu ihtiyaçlarımızı Türkiye ile paylaşınca birçok hayır sever, kurum kuruluş bizim bu sesimize ses verdi . Bunlardan Evyap Holding beni bizzat arıyarak okul yaptırmak istedilerini bildirdiler. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Bakan Yazıcı ise törenlerin önemli olduğunu belirterek, "Törenden törene fark var. Benim gerçekten çok haz duyduğum, insanın yetişmesi ile ilgili hizmet binalarının temel atma törenleridir. O hizmet binaları bittikten sonra da hizmete açma törenleridir. İşte bugün onlardan birisini gerçekleştiriyoruz. Depremden sonra hem Van'da hemde Erciş'te eğitim binalarının yerle bir olması sonucu, Türkiye'nin her tarafından gönüllü vatandaşlarımız gönülleri ile,cepleri ile,keseleri ile birlikte Van'ın yanında oldular. Ben bu hayırsever vatandaşlarımızı içtenlikle tebrik ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yapılacak okulun temeli için beton dökme aracının uzaktan kumandasına basılarak, açılışı yapıldı. Daha sonra da kurbanlar kesilerek, havai fişek gösterisi yapıldı.

Temel atma töreninin ardından Bakan Yazıcı, Ticaret ve Sanayi Odası'nda esnafla bir araya geldi. ETSO Başkanı Abdulkadir Arslan, Erciş esnafının sorunlarıyla ilgili Bakan Yazıcı'ya bilgi verdi. Erciş esnafı özellikle KOSGEP'ten kredi alımı konusunda sıkıntıların giderilemediği dile getirirken, Bakan Yazıcı da notlar alıp, bu sorunları çözmeleri için bir heyet göndereceği sözünü verdi.

Erciş'teki inceleme ve törenlerin ardından Bakan Yazıcı ve beraberindekiler helikopterle yeniden Van'a geldi.

Bakan Yazıcı, Gümrük ve Ticaret il Müdürlüğü ve buradaki prefabriklerde kalan memurları ziyaret etti. Burada bulunan depoları dolaşan Bakan Yazıcı, depolarda bulunan ve yurda kaçak yollarla getirilip daha sonra ele geçirilen çay ve sigaraların hemen işlemlerinin yapılıp imha edilmesini istedi. Depoyu düzenli bulan Bakan Yazıcı, gümrük müdürüne "Burası her zaman böyle düzenli mi, yoksa bizim geleceğimizi bildiğiniz için mi düzenlendi?" sorusunu Vali Karaloğlu cevapladı. Deponun normalde de düzenli olduğunu belirten Vali Karaloğlu, "Tabi siz geleceksiniz diye ayrıca da düzenlenmiş" dedi.

Bakan Yazıcı daha sonra bir partilinin taziye ziyaretinde bulunup ardında da AK Parti il teşkilatını ziyaret ederek partililerle biraraya geldi. Bakan Yazıcı, bu ziyaretin ardından geldiği özel uçakla Ankara'ya dönmek üzere yola çıktı.