Edirne’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90’ncı yıl dönümü törenleri sabah Atatürk Anıtı önünde başladı. Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi ve 54’üncü Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci Atatürk Anıtı’na çelenk koydu, ardından da Valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Daha sonra törenler Talatpaşa Caddesi’nde devam etti. Vali Duruer, Belediye Başkanı Sedefçi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Demirci tören aracına binerek halkın bayramını kutladı.

Törende konuşmasına, Türkiye’nin geçmişte nice şehitler verilerek kurulduğunu söyleyerek başlayan Kurmay Yüzbaşı İsmail Bozkurt, "Bu büyük zafer, Türk bağımsızlığının kaynağı olmasının yanında ulusuna çağdaşlaşma yolunu açan modern çağın gerektirdiği siyasi, hukuki, ekonomik ve sosyal reformları gerçekleştiren Türk inkılabını başlatan bir kıvılcımdır. Geçmişte nice şehitler verilerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni üstün kuvvetlerle ve ileri teknoloji ürünü silahlarla yok etmeye çalışan düşmanlar bunu başaramayınca emellerine ulaşmak için daha önce olduğu gibi değişik yollarla bölünmez bütünlüğümüze kast etmek istiyorlar. Tarih boyunca milletinden aldığı güçle, her türlü iş ve dış tehdidi daire bertaraf eden Türk ordusu bugün de milletin emrinde her türlü görevi yapmaya hazırdır" dedi.

ASKERİ BANDO MEHTER MARŞI ÇALDI

Konuşmaların ardından resmi geçit törenine geçildi. 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri bando ilk kez bir bayramda mehter marşları çaldı. Bandonun çaldığı marşlar eşliğinde askerler ve tanklar Talatpaşa Caddesi’nden geçiş yaptı. Ellerinde bayraklarla törenleri izlemeye gelenler, askerlerin geçişlerini ilgiyle ve alkışlarla izledi. Törenin ardından Edirne Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve 54’üncü Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci’nin caddede yürüdüğü sırada askeri kamuflaj giyen küçük bir çocuk protokol üyelerine asker selamı verdi. Vali Duruer, küçük çocuğu kucağına alarak öptü.

ANITA KARANFİLLER BIRAKTILAR

Kırklareli’nde törenler sabah Vilayet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törene Vali Mustafa Yaman, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, sivil toplum kuruluşları ve askerler katıldı.

Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından Kırklareli ADD Şube Başkanı Nuriye Üstündağ, törenlerde sivil toplum kuruluşlarının Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının yasaklanmasını kınayarak sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile birlikte Atatürk Anıtı'na karanfiller bırakıldı. Kırklareli ADD Şube Başkanı Üstündağ, törenlerin kişiye bağlı olmadığını söyleyerek şunları söyledi:

"Kurtuluş olmadan kuruluş olamazdı. Bugün bütün olumsuzluklara rağmen bir vatana ve bayrağa sahip olabilmemizi, ordumuzun zaferi sonrasında Atatürk ve arkadaşlarınca kurulan Türkiye Cumhuriyeti ne borçluyuz. 29 Ekim, 23 Nisan ve 19 Mayıs törenlerini iptal eden iktidar, bu defa Cumhurbaşkanının hastalığını bahane ederek köşkteki resmi törenleri iptal etti. Ne var ki devlet kurumlarından devamlılık esastır. Bu törenlerin yapılması kişiye bağlı değildir. 'Padişahım sen çok yaşa' demek için düzenlenmez. Devlet her koşulda temsil edilir. Esasen 30 Ağustos törenlerinin gerçek sahibi Kurtuluş Savaşı'nı 30 Ağustos'ta taçlandıran Türk Silahlı kuvvetleridir."

Açıklamanın ardından Valilik makamında Vali Mustafa Yaman gelen konukların tebriklerini kabul etti. Daha sonraki törenler Vilayet Meydanı'nda devam etti. Tören aracına binen Vali Mustafa Yaman, Belediye başkanı Cavit Çağlayan, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, halkın bayramını kutladı. Tören, geçit törenin ardından tamamlandı.

ÇORLU’DA TANK ARIZA YOL KAPANDI

30 Ağustos Zafer Bayramı, Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde yapılan törenle kutlandı. Kutlamalara AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ilçe başkanları katılmadı. Törenler, sabah Atatürk Anıtı'na Kaymakam Vekili Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Işık, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan tarafından çelenk konmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından törenler Atatürk Meydanı’nda devam etti. Protokol üyelerinin halkı selamlamasının ardından askeri birlikteki araçlar geçiş yaptı.

TANK HATIRASI

Geçiş yapan tanklardan biri, Cumhuriyet Meydanı’nda arızalandı. Yolu trafiğe kapatan tank, çocukların yoğun ilgisine neden oldu. Çok sayıda çocuk, tankın üzerine çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Arızanın giderilmesinin ardından tank birliğine dönerken, cadde de trafiğe açıldı.



EÖ,AÜÜ,MY(LK/SS)