Edirne’de iş bırakan kamu çalışanları Talatpaşa Caddesi üzerinde bir araya gelerek yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından kentin en işlek ve trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'nde toplandı. Sendikaların organize ettiği protesto eylemine yaklaşık bin kişi katılırken, hükümet zam önerisini kabul etmediklerini belirten memurlar, hükümet aleyhinde sloganlar attı. Davul zurna eşliğinde halaylar çekerek zam önerisini protesto eden kalabalık adına konuşan Ayhan Fırtına şunları söyledi:

"Bugün kamu emekçileri olarak bizimle dalga geçenlere 2012’nin Türkiye’sinde bizi hala kapı kulu olarak görenlere en iyi cevabı vermek için grev hakkımızı kullanıyoruz. 'Grev hakkınız yok' tehditlerini boşa çıkaran yüz binlerce kamu emekçisi bugün tüm Türkiye’de hayatı durdurmuş durumda. Dağın fare doğurmasını bekleyenler dışında herkesin, kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin yürekleri bugün bizimle çarpıyor. Hükümet dalga geçercesine 4.5 milyon kamu emekçisine ve emekliye 2012 yılı için önce yüzde 3+3, 2013 yılı için de yüzde 2+3 maaş zammı teklif etmiştir. Üstelik komisyon toplantılarında gündeme getirdiğimiz ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik sorunlara ilişkin hiçbir öneri sunmamıştır, sendikaların tüm taleplerini görmezden gelmiştir."

Konuşmaların ardından sloganlar atan kalabalık davul zurna eşliğinde bir süre halay çektikten sonra alandan ayrıldı. Protesto eylemi süresince Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri de çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

MEMURLAR ÇADIR KURDU

Kırklareli’nde iş bırakarak eylem yapan kamu çalışanları Demirtaş Mahallesi Anıt Park önünde toplanarak çadır kurdu. Grev çadırı önünde halay çeken kamu çalışanları hükümetin zam önerilerini de protesto etti.

KESK Kırklareli Şube Başkanı Seyfi Meriç, kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan yan ödemelere de karşı olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bizler yüzdelik dilimler üzerinden kamu emekçilerine reva görülen sefalet zamlarına, yoksulluk zamlarına tepkili değiliz yalnızca. Biz aynı zamanda yan ödemelerle maaşlarımızın yükseltilmesine de karşıyız. Yan ödemelerin emekliliğe esas teşkil edecek şeklide yansıtılmasını istiyoruz. 2 bin lira maaş alan bir kamu emekçisi emekli olduğu zaman maaşı bin lira düşüyor. Kamu emekçilerine verilen maaş zammının büyük kısmının yan ödeme olmasından kaynaklanıyor. Grev çadırımızı kurduk, bu çadırımızda çeşitli etkinlikler yapacağız. Sazlı sözlü sohbetler yapacağız. Bir günlük grevimizi akşam saatlerinde sona erdireceğiz."

PARKTA ROMAN HAVASI OYNADILAR

Tekirdağ Memur-Sen’e bağlı 5 sendika konfederasyon üyesi grup Tuğlalı Park'ta toplanarak memura verilmesi planlanan zamları protesto etti. Kalabalık davul zurna eşliğinde Roman havası oynayarak göbek attı. Kalabalık adına konuşan Kamu-sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde sözde sendikalar ile siyasetçilerin rol aldığı toplu sözleşme tiyatrosunu sessizce izlediniz. Şimdi sıra sizde, herkes susacak siz konuşacaksınız. İş bilmez iktidarın başarısızlıkları, kötü niyetli yöneticilerin beceriksizlikleri yıllarca sırtımıza yüklendi. İktidar tarafından her fırsatta hizmet üretmemekle, yan gelip yatmakla suçlandık."

ÖĞRETMENLER EYLEMDE ÖĞRENCİLER OKUL BAHÇESİNDE

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde eylem yapan kamu çalışanları da Atatürk Meydanı’nda toplandı. Öğretmenlerin de eylemde olması nedeniyle okula giden öğrencilerin dersleri boş geçti. Hükümetin zam programını protesto eden kalabalık adına konuşan Çorlu Eğitim-Sen yöneticisi Bülent Telli, grevin uluslararası hukuktan doğan anayasal hak olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Görüşmelerin son gününde sadaka teklifine birkaç kuruş daha ekleyen hükümet 2012 teklifini yüzde 3.5+4, 2013 teklifini de yüzde 3+3 olarak yenilemiştir. Günde ancak bir simit parasına denk gelen, maaşlarımızda aylık olarak ortalama 45- 50 TL artış öngören teklifleriyle kamu emekçilerine, emeklilere verdikleri değeri bir kez daha göstermişlerdir. AKP hükümeti, her zaman olduğu gibi patronlara gelince 'bonkör', kamu emekçilerine gelince 'cimri' olmayı sürdürmektedir”

ÖĞRENCİLER OKUL BAHÇESİNE ÇIKTI

71 Okul, bin 915 öğretmeninin bulunduğu ve 44 bin öğrencinin eğitim aldığı Çorlu’da yapılan eylem nedeniyle sabah okula giden öğrencilerin dersleri boş geçti. Okul idarecileri tarafından bahçeye çıkartılan öğrencilerin bir çoğu evlerine döndü.



EÖ,AÜÜ,MY,RY,(LK/COŞ)