Edirne’deki 1 Mayıs kutlamalarında işçi sendikaları, siyasi parti temsilcileri ve işçiler Edirne Belediye Başkanlığı’nın önünde toplandı. Kentin trafiğe kapalı ve en işlek caddesi olan Saraçlar’a kadar yürüyen yaklaşık 300 kişilik grup ellerinde dövizlerle sloganlar attı. Saraçlar Caddesi’nde kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi gençlerinde katıldığı kutlamalarda işçiler halaylar çekerek eğlendi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, hükümet politikalarını eleştirerek şunları söyledi:

“AKP iktidarının yarattığı atmosfer hegamonya karşısında Edirnelilerin emekçilerin yüreğiyle dayanışma içinde alanlara çıkmaları, aslında bu hegamonyaya itiraz etme anlamı da taşıdığı içindir ki son derece anlamlı. AKP'nin içini boşalttığı kavramlar, demokrasi, katılımcılık, çoğulculuk, hoşgörü, tahammül. Bu kavramların tamamı siyasal iktidar tarafından iktidarını güçlendirme konusunda bir araç olarak kullanıldı. Ama artık onun gerçek yüzüyle karşı karşıyayız. Sanal bir çatışma ortamı yarattılar. 12 Eylül, 28 Şubat'la hesaplaşma ortamı yarattılar. Ama biz biliyoruz ki 12 Eylül'le, 28 Şubat'la onun ideolojik ve politik devamı olan AKP hesaplaşamaz. 12 Eylül'le de, 28 Şubat'la da emekçiler hesaplaşır. Toplumun her kesimi baskı altındadır. Gün mücadeleyi büyütme günüdür.”

HERKES EĞLENDİ, O ÇALIŞTI

Açıklamaların ardından sahneye çıkan yerel grupların söylediği şarkılarla eğlenen işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü doyasıya yaşadı. Konser sırasında Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli Gürkan Hozer ise elinde süpürgesi ile çalışmaya devam etti. Çevreye atılan çöplere toplayan Horez, liseden mezun olduğundan bu yana çalıştığını ve 1 Mayıs İşçi bayramını da çalışarak geçirmek zorunda olduğunu söyledi. Hozer, “Ben liseden mezun oldum ve yaklaşık 15 yıldır çalışıyorum. Son 4 yıldır da temizlik işçisi olarak görev yapıyorum. Herkes 1 Mayıs’ta eğleniyor ama benim için bayram dinlenmek demek, çalışmaya devam ediyorum” dedi. Bu sırada kutlamalara katılan bir Beşiktaş taraftarı temizlik işçisi Gürkan Horez’i yanlarına alarak birlikte eğlendi. Kısa bir süre taraftarla birlikte şarkılar söyleyen Horez daha sonra çöp toplamaya devam etti.

Edirne’de ki kutlama programı konserlerin ardından tamamlandı.

LÜLEBURGAZ’DA BAYRAM COŞKUSU

Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde Emek Platformu tarafından düzenlenen kutlamalara yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Hükümet Konağı önünde saat 10.00’da buluşan kalabalık Kongre Meydanına kadar sloganlar atarak yürüdü. Burada toplananlar halay çekmeye başladı. Bu sırada ise organizasyon komitesi katılanları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Toplanan kalabalık saygı duruşunda bulunurken, yaklaşık 60 kişilik BDP üyesi grup, halay çekmeyi sürdürünce, kısa süreli gerginlik çıktı. İşçiler BDP’lilerin üzerine yürüdü, araya giren polis olayları büyümeden engelledi. Kutlamaların ardından toplanan kalabalık olaysız dağıldı.



EÖ,AÜÜ,Vİ(LK/AAA)