Yönetmen Fatih Akın, 2006’da 'Yaşamın Kıyısında' filminin çekimleri için geldiği babasının memleketi Çamburnu’nda, vatandaşların çöp sahası kurulmasına karşı gösterdikleri tepkiye destek verdi ve düzenlenen gösteriye katılarak pankart taşıdı. Çöp sahasının yapımının iptali için görüştüğü dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin, "Sen yönetmensin, bu işlere karışma" sözü üzerine bölgenin belgeselini yapmaya karar veren Fatih Akın, 6 yıl süren çalışmanın ardından tamamladığı 'Polluting Paradise' (Cenneti Kirletmek) adlı filmini geçen hafta Cannes Film Festivali’nde görücüye çıkardı. Büyük beğeni toplayan filmin önümüzdeki günlerde İstanbul’da da gösteriminin yapılacağı belirtildi.

VALİ ÇÖPLÜKTE TOPLANTI YAPTI

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, 'Cenneti Kirletmek' filmiyle gündeme gelen Çamburnu Kutlular Katı Atık Depolama Tesisi’nde bugün basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun da hazır bulunduğu açıklama sırasında tesisin çevreye duyarlı şekilde yapıldığını ve işletildiğini söyleyen Vali Kızılcık, Kutlular tesisinin filmlerle basının gündeminde yer almasıyla ilgili şunları söyledi:

"21'inci yüzyılda tabii ki şehirlerin en önemli problemleri çevre sorunları. 1997’de Trabzon ve Rize illerini kapsayan bir birlik kuruldu. Trabzon ve Rize illerinden toplanan çöpler düzenli olarak bu tesise taşınmaya başladı. Önceden bakır madeni olan bu alanın kullanılmasına 2007 yılında başlandı. Çevreye en az zararı verip, çevreyle uyumlu halde yaşatılması için yerel yönetimlerle ciddi bir çaba içindeyiz. Burada 2 yıl daha katı atık depolanacak. Gördüğünüz gibi çok az koku var. Günde 500– 550 ton civarında atık toplanarak burada depolanıyor. Bu sistemle 2013 ve 2014’te de burada çöp depolanacak. 2015 ve sonrasında çöp depolanacak tesisin hazırlanması için çalışmalar devam ediyor. Daha temiz bir çevrede yaşamak için bir şekilde çöpü bertaraf etmemiz lazım."

GÖRÜNTÜLÜ VE BROŞÜRLÜ TANITIM

Vali Kızılcık’ın açıklamasının ardından Trabzon ve Rize Katı Atık Birliği (TRAB-Rİ KAB) tarafından işletilen Kutlular Katı Atık Depolama Tesisi’nde çevreye karşı alınan önlemlerle ilgili bir video gösterisi sunuldu ve basın mensuplarına broşürler dağıtıldı. Video gösterisinde, 2 yıl daha kullanılacak olan tesiste her atık katının üzerine bir toprak örtüsü serildiği, gerekli havalandırma ve yeşillendirme çalışmalarının da yapıldığı belirtildi. Dağıtılan broşürde ayrıca tesis kurulmadan önce Trabzon ve çevre ilçelerde çöplerin deniz kıyısına döküldüğü fotoğraflara da yer verildi.

'FİLMİ İSTANBUL’DA İZLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Vali Kızılcık, Fatih Akın’ın filmini izleyip izlemediğiyle ilgili bir soruya ise, "İzlemedim ama 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle İstanbul’da bir gösterim olacağı duyumunu aldık. Bu gösterimde belgeseli görmeyi umut ediyorum. Sizin de gördüğünüz gibi burada çevreye en az zararı verecek bir depolama yapılıyor" dedi.

MAVİ BAYRAKLI PLAJI VARDI

Trabzon’a 47 kilometre uzaklıkta olan Kutlular Çöp Depolama Sahası’nın bağlı bulunduğu Çamburnu Beldesi doğal güzellikleriyle biliniyor. Çam ormanlarının denize kadar indiği Karadeniz’deki tek bölge olan Çamburnu’nda, 2000 yılına kadar mavi bayraklı bir plaj da bulunuyordu.



ÖA(TM/COŞ)