Trabzon’da 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik öncesinde basın toplantısı düzenleyen Kurultay Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Demirci, kurultay ve hazırlıklarla ilgili bilgileri paylaştı. 50’nin üzerinde ülkeden 300’den fazla akademisyen katılacağı kurultay sayesinde Türk dünyasında kimlikli, kişilikli şehirlerinin yeniden inşa edileceğini belirten Prof. Dr. Demirci, "Tarih boyunca kurulan Türk devletlerinin mimarlık ve şehircilik değerlerinin tarihsel bilgi birikimlerinden de faydalanarak, günümüz Türk dünyası ve akraba toplulukları içerisindeki mimar, mühendis ve şehircilerimizle kurultayda bir araya geleceğiz. Amacımız, Türk dünyasında kimlikli, kişilikli şehirlerin yeniden inşa edilmesini sağlamaktır" dedi.

Kurultay’da bilimsel etkinliklerin yanı sıra bir dizi kültürel etkinliğin de yer alacağını ifade eden Prof. Dr. Demirci, "Türk Dünyası Müzik Topluluğu, çok değerli sanatçılarımızla konserler verecek. Mimar Sinan Tiyatrosu sahne alacak. Futbol kulüpleri arasında kurultaya özel dostluk maçı oynanacak. Hazırlanışı ve icrası kadar sonuçta alınacak kararlarıyla da Türk dünyasının geleceği açısından çok büyük önem arz eden bir kurultay gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Kurultay süresince Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’ndeki iki ayrı salonda mimarlık, mühendislik ve şehircilik konulu paneller düzenlenecek. Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları'nın finalleri yapılacak. Kurultay ve olimpiyat anısına Bilge Kağan Anıtı açılacak. Farklı ülkelerden sanatçıların katılımı ile Türk Dünyası Müzik Topluluğu konser verecek. 15 Ekim Pazartesi günü saat 19.00’da, Trabzonspor ile Kazakistan’ın Kızılordaspor takımı, Hüseyin Avni Aker Stadyumu’nda karşılaşacak. Maç ücretsiz olarak izlenebilecek.



FT(TM/CK)