Trabzon İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantısı gerçekleştirildi. Trabzonspor’un şike davasındaki avukatlarından Nusret Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı oturuma meclis üyeleri temiz futbola vurgu yapmak için beyaz Trabzonspor formalarıyla girdi. Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi’nin açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Trabzonspor’un şike davasındaki avukatlarından Nusret Yılmaz, İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama süreciyle ilgili bilgi verdi. Beyaz formalı meclis üyelerini ‘çiçek tarlasına’ benzeten Nusret Yılmaz, "3 Temmuz sporun, futbolun arınma ve bağırsaklarının temizlenmeye gayret gösterildiği tarihin başlangıcıdır. Şeffaflık, fırsat eşitliği ve adalet duygusunun ön plana çıkarıldığı tarihtir" dedi.

MAHKEMENİN TUTUMUNDEN MEMNUN OLDUK

Avukat Nusret Yılmaz, mahkemenin yargılamadaki gayreti, çok ağır ve nitelikli dosyaya hakimiyeti ve delilleri değerlendirmedeki hassasiyetinden memnun olduklarını söyledi. Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Nusret Yılmaz, “Yargıtay sürecinde Fenerbahçe dinlemelerin yasal olmadığını öne sürerek savunma yapacak. Bu kuvvetli bir dayanak mı?” sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:

“İletişim tespiti hususunun düzenlendiği CMUK 135’te iki unsura dikkat çekilmiş. Suç işlendiği noktasındaki kuvvetli şüphe bulunması ve başka şekilde delil imkanı olmaması.

Haberleşme hürriyetinin istisnalarından biridir bu. Yargı kararlarıyla sabit olduğu üzere ‘iletişim tespit tutanakları tek başına delil kabul edilmez’ denilmektedir. Yani maddi vakalarla bunların desteklenmesi lazım. Ama hukuk her zaman 2 kere 2 etmeyen bir bilim dalıdır. Bir meseleye bir çok farklı yaklaşım ortaya çıkabilir. Yargılama safhasında bizim şahit olduğumuz üzere burada sadece iletişimin tespiti tutanakları değil, bunları destekleyen fiziki takipler, sanıkların kendi savunmalarındaki beyanları, dosyada bu hususları destekleyen diğer bilgi ve belgeler de mevcuttur. ‘Ortada sadece iletişim tespiti tutanağı vardır’ demek doğru değil."

BU İŞLER TAMAMİYLE HAYSİYET VE ADAMLIK MESELESİDİR

Nusret Yılmaz, yaşanan süreci futbolun temizlenmesi sırasındaki doğum sancıları olarak niteleyerek şöyle devam etti:

“Doğum sancısının sonu hayırlıdır, mutludur. Ama sancı da kaçınılmazdır. Bu sürecin sonunun aydınlık olacağına inananlardanım. Burada hukuka aykırı eylemlerin görmezden gelinmemesi, müsabaka sonuçlarını etkilemeye yönelik eylemlere müdahale edilmesi ve engellenmesine yönelik bir gayret vardır. Temennimiz tüm vicdanların beklediği ve Türk halkının umut ettiği şekilde sonuçlanması. Hak edenlerin hak etmiş oldukları cezalara çarptırılması, bunun da başkalarına örnek ve caydırıcılık teşkil etmesidir. Bu işlerin rengi, dini, dili, ırkı ve mezhebi olmaz. Bu işler tamamıyla şahsiyet, haysiyet ve adamlık meselesidir. Başkasının hakkına saygı göstermek insanın içinde var olan bir duygudur. Bu duyguyu içinde taşıyan insanlar sahada akıtılan alın terine saygı duyacaktır ama bu duyguya sahip olmayanlar yine bu işlere kalkışacaktır.”

KURUL KARARLARI HAKİMİ BAĞLAMAZ

Nusret Yılmaz, Tahkim Kurulu kararının mahkeme kararının tam tersi olduğun yönündeki bir soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu:

“Sahaya yansıdığını ölçen bir makine yok tabi ama burada esas kabul edilebilecek hakem ve gözlemci raporlarıdır. Hakem ve gözlemci raporlarında bu tür bir beyan bulunmamasına rağmen UEFA kendi değerlendirmelerinde kulüpleri cezalandırmıştır. İtaya ve Yunanistan buna bir örnektir. ‘Hakem ve gözlemci raporlarında böyle bir husus yer almamıştır. Şike ve teşvik eylemi yoktur, buna dair karar verilemez’ ifadesinin bence hukuki dayanağı da bulunmamaktadır. Adli yargılama içinde disiplin kararı delil olarak değerlendirilebilir ama hakimi bağlamaz. Ceza yargılamasında hakimin eylemi sabit görmesi ve bu manada neticelendirmesi sonucu verdiği kararın bağlayıcılığı vardır. Biz de İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin eylemlerin gerçekleştirildiğine yönelik bu kararının Federasyon nezdinde de kabul görmesi ve buna yönelik işlem yapması gerektiğine inanıyoruz. Ortaya çıkacak neticeler doğrultusunda ihtimalleri değerlendirerek hazırlıklarımızı yaptık. Trabzonspor’un haklarının iadesi, teslimi ve korunması adına gerekli tüm girişimlerde bulunulacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın.”

UEFA’nın da iddianamenin tercümesini yaptırarak süreci ne kadar yakından takip ettiğini göstermiş olduğunu vurgulayan Nusret Yılmaz, “UEFA’nın kendi disiplin kurulunun meseleye yönelik bugün yarın açıklanacak kararının henüz açıklanmamış olmasını da, İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına bağlayanlar, bu davanın neticelenmesinin beklendiğini dile getirenler çok sayıda vardır. Bu, göz ardı edilemeyecek bir görüştür” dedi.

Yılmaz, savcının mahkemenin kararına itiraz etmesinin de özellikle Ağır Ceza Mahkemeleri’nde uygulanan rutin bir işlem olduğunu sözlerine ekleyerek, “Savcı iddianamesinin arkasında durduğunu göstermek için bu tür itirazlarda bulunabilir. Buna farklı anlamlar yüklememek lazım” diye konuştu.

İL GENEL MECLİSİ KUPAYI İSTEDİ

Trabzon İl Genel Meclisi adına açıklanan duyuruyu toplantının sonunda Ak Parti Grup Başkanı Uğur Aydın okudu. Trabzon İl Genel Meclisi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye bir hukuk devletidir. Yargı kararları Anayasal güvence altındadır. İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye’de ilk kez futbolda şike iddiaları üzerine şike ve teşvik girişiminde bulunarak futbol müsabakalarının sonuçlarına etki edildiğine dair kanaatini ciddi delillerle ortaya koymuş, suçluların cezasını vermiştir. Şike operasyonu ve dava sürecinde Trabzonspor da, ‘çamur at izi kalsın’ şark kurnazlığı ile bu kirliliğin içine çekilmeye çalışılmıştır. Ancak hak, hukuk ve adalet yerini bulmuş, Trabzonsporumuz yargı kararı sonucu şike operasyonundan alnının akı ile temiz çıkmıştır. Bu sonuçla futbol kamuoyu ve yüce Türk milletinin engin hoşgörülü vicdanında hak edenin hakkını alması ile ilgili beklentilerin yerine getirilmesi gerektiği yönünde kesin kanaat mevcuttur. Trabzonspor’un 2010 – 2011 futbol sezonunda sahada alnının akıyla kazandığı şampiyonluğu yargı kararı ile taçlandırılmıştır. Şampiyonluk tescili ile kupasının Trabzonspor’a verilmesini beklemekteyiz.”

BEYAZ FORMALARIN ANLAMI

Trabzonspor yeni sezon formalarını geçtiğimiz günlerde yaptığı organizasyonla tanıttı. Göğsünde İngilizce Zafer (Victory) kelimesini simgeleyen V harfi bulunan beyaz formaların büyük ilgi gördüğü tanıtımda Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş’in, “Tüm renkler güzel, bordo – maviyi çok seviyorum ama bu yıl özellikle beyazı çok seviyorum. Çünkü biz temiziz” sözleri organizasyona damga vurdu. Trabsonspor mağazalarında en çok beyaz formanın ilgi gördüğü belirtildi.