Duruşmaya katılan tutuksuz sanıklardan 28'i, verdikleri ifadelerde, haklarındaki şuç örgütü kurmak, petrol piyasası kanununa muhalefet etmek suçlamalarını kabul etmediler. Sanık akaryakıt tankeri sürücülerinden Arif Tek ve Halil Metin, Tüpraş'tan aldıkları jet yakıtını Trabzon Havalimanı'na götürdüklerini, olayla ilgilerinin olmadığını anlattı. Tutuksuz yargılanan Kocasinan İlçesine bağlı Himmetdede Beldesi Belediye Başkanı Hamza Aslan da suç örgütü kurmak ve rüşvet almak iddialarını kabul etmeyerek, ''Akaryakıt istasyonu ruhsatı için fazla bir ödeme yapılmış ise, bu miktar belediye hizmetlerinde kullanılmıştır. Bunların hepsinin kayıtları mevcuttur'' dedi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan 1 astsubay ve 3 uzman çavuş da olayla doğrudan ilgilerinin olmadığını, sözkonusu akaryakıt istasyonlarında daha önce dönem dönem akaryakıt denetimi yaptıklarını, işyeri sahipleriyle de önceki denetimlerle ilgili telefon görüşmeleri yapmış olabileceklerini söylediler. Sanıklardan Hatice Polat ve Münire Polat ev kadını olduklarını, şirket ortağı oldukları için haklarında dava açıldığını, olayın ne olduğunu bilmediklerini, örgütle bir işlerinin olmadığını kaydetti. Duruşma, bazı tanıkların ve sanıkların dinlenmesi için ertelendi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Kayseri Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, sanıkların cep telefonlarının dinlenmesinin ardından geçen Şubat ayında Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri-Malatya karayolu üzerindeki 7 akaryakıt istasyonuyla, 1 beton fabrikası ve 5 tankerde yaptığı aramada, jet yakıtına yağ katılarak elde edilmiş toplam 750 bin litre mazot ele geçirmişti. Yapılan soruşturmada sözkonusu yakıtın, Tüpraş'tan alınan ve Trabzon Havalimanı'na götürülen 'Jet A-1' adlı jet yakıtının bir bölümünün Kayseri'ye getirilerek beton fabrikasında yağla karıştırılıp daha sonra piyasaya satıldığı iddia edilmişti.



VD(OE/AAA)