Anıtın açılışına Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düysan Kaseinov, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Cuma Saparmuratov ve Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek ile vatandaşlar katıldı.

Anıtın açılışında konuşan Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Bilge Kağan Anıtı’nın Trabzon’a dikilmesinin ecdadımıza karşı olan sorumluluğun yerine getirilmesi olduğunu söyledi. Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları anısının yaşatılması için açılışı yapılan Bilge Kağan Anıtı'nın Türk devletleri arasındaki birlik ve beraberliği daha da geliştirileceğine inandığını kaydetti.

Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Cuma Saparmuratov anıtın dikilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Namık Kemal Zeybek de "Trabzon tarihten beri Türk kentidir. Trabzon’da Kıpçaklar ve Kumanlar vardır. Bu anıt Türk dünyasında birliğin ve beraberliğin simgesidir" ifadelerini kullandı.

Anıt daha sonra kurdele kesilerek açıldı.



FT(TM/CK)