Trabzon’da düzenlenen Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze, Soğuksu semtindeki tarihi Atatürk Köşkü’ne çıkarak 'Trabzon Bildirisi' adı verilen metni imzaladı ve soruları yanıtladı. Köşke gelişleri sırasında çam ağaçlarıyla kaplı yolda bir süre yürüyen ve köşkün bahçesinde fotoğraf çektiren, gelin–damatla sohbet eden bakanlar, daha sonra köşkün balkonundan çevreyi seyretti. Bakanlar gelişmeleri takip eden basın mensuplarına el salladı.

Trabzon Bildirisi’nin imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:"Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın birbirini karşılıklı olarak tanımalarının 10’uncu yıldönümü. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında üçlü bir dışişleri bakanları süreci başlatıyoruz. 20 yıl içinde 3 ülke arasındaki projeler muazzam güzel gelişti. Bu işbirliği Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz arasında üçgen oluşturan önemli projelerin zeminini oluşturdu. Bakü-Tiflis–Ceyhan, Bakü–Tiflis–Erzurum ve Bakü- Tiflis–Kars projeleriyle yani, petrol hattı, doğalgaz ve tren yolu hattıyla büyük bir stratejik vizyonu harekete geçirdik. Sadece bu 3 ülke arasında büyük bir işbirliği potansiyeli doğmadı, Avrasya’nın en önemli halkları buluştu. Çin’den Londra’ya kadar gidecek büyük İpekyolu’nun demiryolu hali Marmaray’la birleştiğinde dünyanın en önemli hatlarından biri olacak. Tarihi kadim İpekyolu, tüm hatlarıyla uyanışa geçiyor.”

Bakan Davutoğlu, konuk bakanlarla projeleri gözden geçirdiklerini ifade ederek şöyle devam etti: "Bu projelerin zenginleştirilmesi ve geniş alana yayılması için önemli kararlar aldık. Turizm ve kültür alanında da ilişkilerin yaygınlaşması, sınır boylarındaki şehirler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, üniversiteler arasındaki ilişkiler geliştirilerek yeni neslin birbirini daha iyi tanıması için öğrenci değişimi, sanat festivalleri düzenlenmesi kararı aldık. Altı ayda bir bakanlık düzeyindeki toplantılara devam edeceğiz. Önümüzdeki toplantı yılın ikinci yarısında Batum’da olacak. Bu arada ikinci toplantıya kadar teknik heyetlerimiz 2012–2015 yılına kadar 3 yıllık eylem planı hazırlayacak. Projelerin yeni projelerle desteklenmesi için geniş kapsamlı plan hazırlanacak. Hükümetlere sunularak harekete geçirilecek. Liderler düzeyinde de önemli bir sürecin başlaması için zemin hazırlanmış olacak. Aramızda çok pratik olarak atılması gereken adımlar konusunda bu çalışmalar yürüyecek. Üçlü mekanizma, Kafkasya’nın bölgesel anlamda da bir barış istikrar ve refah alanı haline dönüşmesi için çalışacak. Kafkasya’da kalıcı barış ve istikra önem verdik. Bu üçlü mekanizma diğer mekanizmalarla birlikte bölgede kalıcı barış, istikrar ve refahı oluşturur. Bu mekanizma hiçbir şekilde dışlayıcı mekanizma değil, işbirliği alanlarını genişletici bir çaba. Bu üç ülke birlikte çok önemli barış projelerine, ekonomik istikrar projelerine imza atarak başarıyla geliştirdiler. Var olan krizler, toprak bütünlüğü gibi ilkeler etrafında bölgesel barışa katkıda bulunuruz. Birçok uluslararası örgütte birlikteyiz. Bu alanlarda da ortak çalışmalarımızı yürütme konusunda mutabık kaldık. Bu güzel başlangıcın Trabzon’dan olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Son 8 saat içinde Türkiye’nin ev sahipliğindeki 5’inci önemli uluslararası toplantı.”

Konuk iki bakan da üç ülke arasındaki işbirliğinin bölgeye bir çok katkısı olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan saldırısı sonucunda 5 Azeri askerin ölümüyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, “5 Azeri kardeşimizin şehit edilmesi bizi derinden yaraladı. Dün gerekli açıklamaları yaptık. Donmuş krizler heran sıcak çatışmalara gebe olabiliyor. Donmuş krizleri ertelemek yerine bir an önce çözüme kavuşturmak önemli. Minsk grubu çerçevesinde yapılan çalışmaları destekledik. Kafkaslarda barışa ve istikrara önem veriyoruz. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin işgal altında olması kabul edilemez. Minsk grubunun daha aktif çalışarak donmuş krizlerin çözümü için gerekli adımların atılması lazım” ifadesini kullandı.

Azeri Bakan Elmar Memmedyarov da, Azerbaycan–İsrail arasındaki yakınlaşmayla ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Türkiye bizim her zaman büyük stratejik işbirliğini gerçekleştirdiği dost ülkesidir” dedi.



ÖA(TM/RT)