Ordu’da bir toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait helikopterle saat 14.30 sıralarında Trabzon’a geldi. Helikopterden inerken pervanenin rüzgarından etkilenmemek için yere eğilen ve zor anlar yaşayan iki bakanı Trabzon Valisi Recep Kızılcık karşıladı. Sadullah Ergin, uçakla Ankara’ya dönmek için havalimanında kalırken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın yapılacağı otele geçti.

KAHKAHA DOLU SOHBET

Otelin lobisinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze tarafından karşılanan Bakan Davutoğlu, iki meslektaşıyla bir süre oturarak sohbet etti. Sohbette toplantıların belirli aralıklarla tekrarlanması konusunda görüş birliğine varan üç bakan, yaptıkları esprilerle de keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

BÖLGESEL REFAHA KATKI SAĞLAYACAK

Toplantı salonunda basın mensuplarına fotoğraf verdikten sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, zaten çok gelişmiş olan üç ülke ilişkilerine yeni bir boyut kattıklarını ifade ederek, “İlişkilerimiz bütün Kafkasya’nın, Avrasya’nın geleceği açısından önem taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars doğalgaz ve tren yolu hatlarının ulaştığı seviye bakımından çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan olarak üçlü işbirliği alanlarını daha da genişletmeye, sınır şehirlerimizde bu üçlü işbirliği alanlarının köklü temellerini atmaya kararlıyız. Bugün başlattığımız bu üçlü süreç Karadeniz’le Hazar Denizi ve Akdeniz arasında, denizlerimiz arasında büyük bir köprü oluşturacak. Böylece bu üç deniz aslında birbirine bağlanacak. Bakü-Tiflis- Ceyhan’da olduğu gibi bu kez üçlü mekanizmalarla ulaştırma, enerji, ekonomi gibi bir çok konularda attığımız adımları daha sağlam temellerle geliştirme imkanı bulacağız. Bu üçlü mekanizma bölgesel barış, refah ve istikrara da büyük katkıda bulunacak. İnşallah bugün alacağımız kararlarla toplantıları düzenli hale getireceğiz” dedi.

Davutoğlu, bundan sonraki toplantıyı Batum’da gerçekleştireceklerini sözlerine ekleyerek, “Sonra Azerbaycan’ın güzel bir şehrinde yapacağız. En geç altı ayda bir üç bakan bir araya gelerek bölgesel konular ve işbirliği alanlarını gözden geçireceğiz. İlk adımı Trabzon’da atmaktan büyük mutluluk duyduk” ifadesini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze de toplantının önemine değinerek, üç ülke arasındaki işbirliğinin bölgeyi kalkındıracağını vurguladı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.