Partisinin Sivas İl Başkanı Adem Eymir'in oğlu Oğuz Eymir ile Rukiye Düzardıç isimli genç kızın nişan töreni içen memleketi Sivas'a gelen TP Genel Başkanı Abdullatif Şener gündeme ilişkin açıkamalarda bulundu. Dil eğitimi ve bilimsel çalışmaları için 6 aydır İngiltere'de bulunan Şener, uzaktan Türkiye'deki siyaseti izlemenin faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Türkiye'de demokrasinin gereğinin yerine getirilmediğini  ve buna uygun ortam bulunmadığını, iktidar partisinin eleştirilemediğini, muhalefetin eleştirilerine de yer verilmediğini iddia etti.

SURİYE ELEŞTİRİSİ

Şener, İsrail tarafından 9 Türk vatandaşının öldürüldüğü Mavi Marmara baskınına değinerek şöyle dedi:

"Başbakan talimat verdi diye Türkiye, Suriye sınırına askeri yığınak yapıyor. Peki ben soruyorum. İsrail, uluslararası sularda olduğu kesin olan sivil bir gemimizi basıp 9 vatandaşımıza katletti, onlarca vatandaşımızı yaraladı. 600 vatandaşımızın eline İsrail kelepçesi taktı ve dünya televizyonlarının gözü önünde esir muamelesi yaptı. Üzerinde ay yıldız olan gemilerimizi kendi rıhtımına çekti. 80 yıldır Türkiye'nin onurunu, gururunu bundan daha çok incitecek hiç bir hadise meydana gelmemiştir. İsrail'in bu katliamı karşısında, neden sayın Başbakan askeri yığınağını İsrail'e karşı göstermedi. Neden savaş gemilerini göndermedi, neden İsrail'i tehdit etmedi? Suriye'ye gürlediği gibi niçin İsrail'e güreleyemedi, tıs diye söndü. 9 vatandaşımızı katleden bir İsrail varken neden sustu. Ve şimdi, Kuzey Afrika'dan Afganistan'a kadar İslam dünyasını karıştıran küresel güçlerin emellerine hizmet etmeyi niçin üstlenmiştir. Bunu soran yok. Bu ülkede bunu sorgulayan yok. Nasıl demokratik bir ülkede olduğumuzu söyleyebiliriz. Tek bir kuruluş yok, tek bir sivil toplum kuruluş, tek bir aydın yok, ben savaş istemiyorum diyen." 

İSRAİL KUDÜSÜ BAŞKENT OLARAK İLAN EDECEK

İsrail'in Kudüs'ü başkent olarak ilan edeceğini öne süren Abdullatif Şener, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsrail'i kuşatan İslam ülkelerini karıştırma projesinin taşeronluğunu üstleniyor. Böyle bir şey olamaz. Bu sürecin sonunda İsrail'in alacağı önemli bir mesafe var. Neler yapacağını tek tek söylemek istemiyorum ama tarihe not düşmek için şunu söylüyorum. İsrail'in kuşatan İslam ülkelerinin iç karışıkları sonrasında, İsrail müslüman bölümünüde temizlemek suretiyle bir bütün halinde başkent olarak ilan edecektir. Başbakan ise, Kudüs'ün İsrail tarafından bir başkent haline dönüştürülmesi için bu merkezlerin taşeronluğunu üstlenmiştir. Ve İsrail'i kuşatan ülkelerle iç karışıklıklara yol açaçak girişimlerde bulunmaktadır. Bunun anlaşılmaz bir tarafı yok, senaryo ortada, tablo ortada, gelişmeler ortada."

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şener, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisini aday göstereceği iddiasına, adı geçen partilerle herhangi bir görüşmesi olmadığını söyleyerek cevap verdi. Şener, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'un AK Parti'ye geçmesiyle ilgili teklifi ise, "İktidar partisinde bütünleşen bir partinin daha öncesinde de alternatif bir tutumunun olamayacağı açıktır. Herhangi bir değerlendirme yapmak istemiyorum ama her parti kendi çizgisini belirler.'' dedi.

GC (EA/SSA)