Yöredeki dereler ile Tortum Çayı'nın beslediği 8 kilometrekarelik Tortum Gölü ile aynı adı taşıyan Tortum Şelalesi'nde su yaklaşık 22 metre genişliğindeki alandan düşüyor. Erzurum-Artvin Karayolu'nun 110'uncu kilometresi yakınlarında bulunan ve doğal SİT alanı olarak tescil edilen Tortum Şelalesi, yaz mevsimiyle birlikte ziyaretçilerin akınına uğruyor. Aileleriyle birlikte bir tarafta piknik yapan tatilci ve turistler, diğer yandan da serinlemek için şelalenin altına giriyor.

1960'lı yıllarda kurulan hidroelektrik santral nedeniyle sadece ilkbahar mevsiminde su verilen Tortum Şelalesi, yargı kararıyla kurtuldu. Şimdi 12 ay boyunca suyu akan Tortum Şelalesi'ne gelenler, sıkça oluşan gökkuşağını görme olanağı buluyor. Ziyaretçiler, Tortum Şelalesi'nin büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen çevresinde yeterli konaklama ve günü birlik tesisin bulunmamasını eleştiriyor.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre ile dünyada birinci, ABD'de Erie ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre ile ikinci, Tortum Şelalesi ise 48 metre yükseklik ile üçüncü en yüksek şelale ünvanını taşıyor.



MA(KS/CK)