Tortum'un Bağbaşı Beldesi'nden geçen Ödük Çayı üzerindeki HES çalışmaları, gösterilen direniş nedeniyle 2 yıl gecikmeyle, geçen yıl Ekim ayında başladı. Direnişte özellikle ön planda olan kadınlar, HES çalışmalarını gözyaşlarıyla izledi. Ancak HES'in yapımını üstlenen PALDET firması, dere yatakları, sulama kanalları ve tarım arazilerini hafriyatla doldurunca belde halkı şikayetçi oldu. Ödük Vadisi'nde incelemelerde bulunan DSİ 8'inci Bölge Müdürüğü uzmanları, hafriyat temizleninceye kadar HES inşaatının durdurulmasına karar verdi. DSİ inceleme raporunda, hafriyat döküm alanı olarak belirtilen alanların tümünün yüksek eğimli dere yatağı olduğunu belirtti. DSİ'nin raporunda şu tespitlere yer verildi:

"İmalat kazılarından çıkan pasa malzemesinin dere yataklarına gelişigüzel boşaltıldığı ve 10- 30 metre yüksekliğinde dolgu platformu derelerin memba ve mansap ilişkisinin kesildiği tespit edilmiştir. Söz konusu proje ile ilgili bölge müdürlüğümüz arşivleri incelenmiş olup, onaylanan projeler arasında uygun pasa döküm alanları ilgili herhangi bir yer tespitinin yapılmadığı ve ilgili firma ile ana firma tarafından herhangi bir projenin onaylatılmadığı tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitler söz konusu dere yataklarının kontrolsüz bir şekilde depolanan pasa dökümünün durdurulması ve dere yataklarından dökülen pasa malzemelerinin acilen kaldırılarak memba ve mansap lişkisinin bir an önce sağlanması gerekmektedir."

Bağbaşı Beldesi'nde HES'e karşı mücadele verenler içinde yer alan avukat Ercüment Şenol, HES çalışmalarında milyonlarca metreküp hafriyat çıktığını ve bunların ciddi şekilde çevreye zarar verdiğini bildirdi. Avukat Şenol, "HES'i yapan firmalar hafriyatla dereleri doldurmuş. Bu yüzden belde halkı gerekli şikayetlerde bulundu. DSİ konuyla ilgilenerek derelerin doldurulmasının yanlış olacağını, gösterilen alanlara dökülmesine karar verdi. Çevreye hassasiyet göstererek vazifesinin bilincinde olan DSİ'yi tebrik ediyoruz. Tarım alanlarının yok edilerek batıya, AB'ye, Amerika'ya bağımlı hale getirilmesi projesine Danıştay'ın 'dur' diyeceğini umuyoruz.  Zarar gören beldeliler tazminat davası da açacak. Dünyada çevreyi koruma  bilinci var. Bu bilincin Türkiye'de uyanmış olduğunun mutluluğunu görüyoruz" diye konuştu.

LEYLA'YA 9 YIL HAPİS İSTEMİ

Öte yandan HES'e direniş eylemlerine katılan 17 yaşındaki Leyla Y.'ye Tortum Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 'HES çalışma alanlarında bulunmama ve eylemlere katılanlara görüşmeme' cezası verilmişti. Leyla Y. hakkında 3 ayrı suçlamayla 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Özellikle kadınların yürüttüğü direniş nedeniyle bu dönemde CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ve Melda Onur'dan oluşan kadın milletvekilleri ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Bağbaşı Beldesi'ne giderek HES eylemcilerine destek verdi.



NÖ(KS/SS)