Büyükşehir Belediyesi, Sıracevizler, Musababa ile Piremir Mahallesi'nin kesişme noktasında ayakta kalmayı başaran tarihi bir duvar kalıntısından yola çıkarak tarihi ve kültürel miras uzmanları, vakfiye kayıtlarında inceleme yaptırdı. İncelemelerde söz konusu alanda 2'nci Beyazıd’ın torunu Fatma Sultan tarafından 1500’lü yılların başında yaptırılan Hançerli Fatma Sultan Medresesi’nin bulunduğu belirlendi. 14 oda ve 1 derslik olarak inşa edilen ancak, zaman içinde yangın ve depremlerden dolayı yıkılarak tamamı toprak altında kalan, zaman zaman otopark olarak da kullanılan medresenin yeniden Bursa’ya kazandırılması için Büyükşehir Belediyesi’nce çalışmalara başlandı. Vakıflar mülkiyetindeki medrese alanı onarım karşılığı vakıflardan alınırken, Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan araştırma kazılarında medreseye ait tüm izler gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

Kazı alanında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan medresenin tarihi hakkında bilgiler aldı. 3 mahallenin de kesişme noktasında geniş bir alan üzerinde bulunan medresenin sadece doğu beden duvarının günümüze ulaştığını ve kalan bölümlerinin toprak altında bulunduğunu dile getiren Başkan Altepe, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız yaptıkları araştırma kazısında 14 odanın da bulunduğu noktaları belirledi. Tarihi medresenin tam anlamıyla ortaya çıkarılması için kazı çalışmalarına hız verilecek. Bir taraftan da restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayacağız. Bu medreseyi restore edildikten sonra her türlü sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bir merkez olarak bölgeye kazandıracağız."



NG(FK/İD)