Pınar ÇITAK KOYGUN-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı içinde bulunan ve Seferli Koğuşu olarak bilinen padişahın özel giysileri ile kumaşlarının bulunduğu esvap odasının restorasyonuyla ilgili düzenlenen protokol imza törenine katıldı.


"BU ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ"


Protokol imza töreninden önce konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, " Bugün güzel bir kararın altını imzalayacağız ve yaklaşık bir yıl içinde Topkapı Sarayı içinde herkesin keyifle gezebileceği yeni bir tarihsel alanı Türkiye'nin kültür dünyasına kazandırmış olacağız. Tekstil İşverenleri Sendikasıyla birlikte uzun bir süredir Topkapı Sarayı'ndaki bazı restorasyon çalışmalarıyla ilgili bazı görüşmelerimiz vardı. Tarihi mekanlarda çalışmak yeni bir bina yapmaktan daha zor. Projeler konusunda bazı gecikmeler oldu. Hazırlanan projeleri arkadaşlarımız teknik açıdan yetersiz buldular. Bu eksiklikler tamamlandı. Şimdi Topkapı Sarayı'nda güzel bir başlangıç yapacağız. Seferli Koğuşu olarak bilinen padişahın kendi özel kullanım alanındaki esvap odası diyebileceğimiz kendi giysilerinin bulunduğu mekanlarla ilgili bir restorasyon projesinin uygulanması için bir protokolün altını imzalayacağız Tekstil İşverenleri Sendikasıyla birlikte" dedi. Bakan Günay, " Daha fazlasını yapmaya talip olduklarını biliyorum. Topkapı Sarayı'nda Harem içinde yapılması gereken başka restorasyon ihtiyaçlarımız var. Şu anda Hünkar Mahfilinde çalışıyoruz. Mutfaklarda restorasyonumuz bitti teşhir tanzime geçtik. Ama Harem çok özellik bir yapı ve Harem'in yeniden elden geçirilmesi gerekiyor. Bu esvap odasından sonra Tekstil İşverenleri Sendikasıyla bilrlikte hastane ve harem yapılarını restore etmek konusunda sanırım önümüzdeki tarihlerde sizleri inşallah yeniden çağıracağız. Bugün bir başlangıç yapıyoruz. Bu önemli bir başlangıç " şeklinde konuştu.


" MİLLİ SAVUNMANIN YURTLARINI BU SARAY DUVARLARI İÇİNDEN ÇIKARACAĞIZ "


Bakan Günay, " 4 -5 yıl kadar önce ilk defa basın mensuplarıyla biraraya geldiğimizde Topkapı Sarayı oldukça zor bir durumdaydı. Hizmette biraz kusurumuz gecikmemiz ihmalimiz vardı. Gülhane Parkı kapısından Ahırkapı'ya kadar Topkapı Sarayı'nın surlarının içinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı hatta lojman adı altında gecekondu yerleşmeleri vardı. Bunlar dünyanın hiçbir sarayında kabul edilmez. Ama biz bu ihmallerle biz 5 yıl önce biz bu saray avlusunda yüz yüze yaşadık. Gülhane'nin yanı başından bir binayı dozerle yıktığımızı hatırlıyorum. Şimdi karakol lokantası olarak kullandığımız fevkalade güzel yeme içme mekanının arkasından gecekondular çıkardığımızı hatırlıyorum. Uzun tartışmalar sonunda Milli Savunma'nın elindeki kullanılmayan depoları aldık şimdi oranın da restorasyon projeleri üzerinde çalışıyoruz ve Topkapı'nın teşhir ve depo mekanları arasına o mekanları da katmaya çalışıyoruz. Şimdi Milli Savunma'nın yurtları var. Sanıyorum sıra onlara geldi. Yakın bir gelecekte Milli Savunma'nın yurtlarını bu saray duvarları içinden çıkaracağız. Hayalimiz saray içinde ve dışında saray kavramıyla bağdaşmayan hiçbir yapının kalmaması. Bütün bu alanın bir imparatorluk merkezi olarak her taşının, her ağacının, her köşesinin dünyanın bilgisine açık iftihar edilebilecek bir mekan haline dönüştürülmesi " dedi.


Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin ise, " Biz tekstilciler yatırımdan başka birşey bilmeyiz. İş sahası açarız, üretiriz, yatırım yaparız. Tekstille alakalı her yerde bulunmak da bizim vazifemiz" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Seferli Koğuşu'nun restorasyon çalışmalarıyla ilgili Bakanlık ve Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası protokol imzalandı. Bir yıl sürecek restorasyon çalışmaları sonunda halen 12 vitrinde gösterime sunulan eserler yeni düzenlemeyle sayıca daha fazla eserin teşhir edilebileceği hale getirilecek.


SEFERLİ KOĞUŞU


Seferli Koğuşu Topkapı Sarayı içinde bulunan padişaha ait özel mekanlar ile Enderun mektebi ve koğuşların bulunduğu Enderun avlusunda yer alır. Seferli Koğuşu padişahların çamaşırlarını özellikle sarığını törenle yıkayan ve padişahla birlikte sefere katılan iç oğlanların koğuşu olarak bilinir. Seferli Koğuşu'nda padişahın kaftanı, kullandığı kumaşlar, şalvar, tılsımlı gömlek, kavuk, takke, fes , iç çamaşırı, pabuç, çizme, çorap, pantalon gibi birçok giysi bulunmakta.


PÇK(FOTOĞRAF)